Coreea de Nord a finalizat pregatirile pentru un al treilea test nuclear si nu mai asteapta decat unda verde din partea puterii pentru a lansa operatiunile, a declarat miercuri un expert nuclear din Coreea de Sud, citat de agentia AFP.

"Nordul a terminat aparent pregatirile tehnice pentru un al treilea test nuclear. Nu lipseste in prezent decat decizia politica", a spus acest expert, sub protectia anonimatului.

Serviciile secrete sud-coreene si americane urmaresc cu atentie activitatile din situl Punggye-Ri (nord-est), a adaugat acesta.

Potrivit sursei citate, Phenianul va folosi de aceasta data, cel mai probabil, uraniu inalt imbogatit. In prezent, Nordul detine o cantitate suficienta de uraniu inalt imbogatit pentru a fabrica trei pana la sase bombe atomice, pe langa stocurile de plutoniu.

Statele Unite si aliatii sai banuiesc puterea comunista de la Phenian ca intentioneaza sa efectueze un nou test nuclear, dupa esecul lansarii unei rachete in 13 aprilie, tentativa denuntata de occidentali drept un test al unei rachete cu raza lunga de actiune. Racheta a explodat la putin timp de la decolare.

Cele doua teste nucleare precedente, din octombrie 2006 si mai 2009, au fost precedate de lansari de rachete.

Fotografii efectuate din satelit indica o intensificare a activitatii in situl Punggye-Ri, potrivit informatiilor publicate saptamana trecuta de un site american specializat in problemele Coreei de Nord.

Phenianul dezactivase in iulie 2007 situl de la Yongbyon unde era produs plutoniul, si a demolat turnul de racire in iunie 2008. Expertii estimeaza ca tara a produs suficient plutoniu pentru a fabrica sase pana la opt bombe nucleare.

In noiembrie 2010, Phenianul a permis unui om de stiinta american sa viziteze o uzina de imbogatire a uraniului, la Yongbyon, care dispunea de peste 1.000 de centrifuge, potrivit acestuia, si de peste 2.000, potrivit autoritatilor nord-coreene.

Expertii cred ca in acest sit pot fi produse anual 40 de kg de uraniu inalt imbogatit.