Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, i-a spus, marti, presedintelui sirian Bashar al-Assad ca Moscova vrea sa vada pacea instaurata in lumea araba. Liderul sirian l-a asigurat ca este decis sa puna punct violentelor si sa accepte extinderea misiunii Ligii Arabe in Siria, informeaza Reuters. Intre timp, fortele siriene au reluat bombardamentele asupra localitatii Homs, un focar al opozitiei si protestelor contra regimului de la Damasc.

Mesajul unuia dintre aliatii guvernului de la Damasc a venit la cateva zile dupa ce Rusia si China au blocat adoptarea rezolutiei legate de Siria, provocand un val de indignare si impiedicand tarile occidentale sa aplice o serie de sanctiuni care ar fi fortat eliminarea lui al-Assad de la putere.

Potrivit Ministerului rus de Externe, Lavrov s-a deplasat la Damasc din cauza unei nevoi urgente de reforme democratice si pentru a dezamorsa conflictul.

"Fiecare lider al fiecarei tari trebuie sa fie constient de partea lui de responsabilitate. Tu esti constient de a ta. Este in interesul nostru ca poporul arab sa traiasca in pace si intelegere", i-a spus ministrul rus de Externe lui al-Assad, citat de agentia rusa de presa RIA.

Presedintele sirian l-a asigurat pe Lavrov ca este decis sa puna punct varsarii de sange si ca este gata sa dialogheze cu toate grupurile politice din Siria, a povestit ministrul rus de Externe, citat de Interfax.

"Presedintele sirian ne-a asigurat ca este complet dedicat sarcinii de a opri violentele indiferent de unde ar putea veni", a declarat Lavrov. Ministrul rus de Externe a adaugat ca "Siria va informa Liga Araba ca este interesata ca misiunea Ligii sa isi continue munca si sa se dezvolte in termeni de cantitate."

Activistii din opozitie au respins, in trecut, angajamente similare luate de Assad pe motiv ca liderul sirian a continuat incercarile de a pune punct protestelor cu ajutorul trupelor si a tancurilor si si-a calificat oponentii drept "teroristi".

Lavrov a mai declarat ca al-Assad va stabili, in curand, data unui referendum pentru o noua constitutie, relateaza agentia Itar-Tass. "Presedintele Assad m-a informat ca se va intalni, in zilele urmatoare, cu o comisie care pregateste proiectul noii constitutii. [...] Munca este gata iar acum urmeaza sa se anunte data pentru un referendum cu privire la acest document important pentru Siria", a declarat Lavrov citat de agentia rusa.

Ministerul rus de Externe a informat ca Lavrov si seful Serviciului de Spionaj Extern Mihail Fradkov s-au deplasat la Damasc pentru ca Rusia vrea sa vada o stabilizare cat mai rapida a situatiei din Siria, pe baza unei puneri in aplicare rapide a reformelor democratice al caror timp a venit".

Amintim ca Rusia si China au blocat, sambata, adoptarea in cadrul Consiliului de Securitate al ONU a unei rezolutii legate de Siria. Pozitia celor doua tari a fost criticata dur de statele occidentale si arabe. Votul de sambata a avut loc ca urmare a masacrului din orasul sirian Homs, de vineri, cand peste 200 de persoane au fost ucise in urma unei interventii a trupelor guvernamentale.

Armata siriana a lansat luni, in timpul vizitei lui Lavrov la Damasc, o noua ofensiva la Homs ucigand 42 de persoane si ranind alte cateva zeci. In total ziua de luni a lasat in urma 69 de morti pe tot cuprinsul tarii, intre care 66 erau civili. Atacul este negat de autoritati care pun violentele si pierderile de vieti omenesti pe seama gruparilor teroriste, informeaza AFP.

Citeste si: