Statele care au blocat Consliul de Securitate al ONU impiedicandu-l sa adopte rezolutia degata de Siria "incurajeaza regimul sa continue politica sa nemiloasa si fara speranta", a declarat presedintele Frantei Nicolas Sarkozy in urma votului din cadrul Consiliului ONU, informeaza Reuters. Potrivit BBC News, delegatul SUA la ONU, Susan Rice, s-a declarat "dezgustata" de decizia "rusinoasa" a celor doua tari. Secretarul de stat al SUA Hillary Clinton a avertizat ca blocarea Consiliului creste riscul intensificarii violentelor si a izbucnirii unui razboi civil din Siria.

Rusia si China au blocat, sambata, adoptarea, in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, a unei rezolutii legate de Siria. Pozitia celor doua tari a fost criticata de natiunile occidentale. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat, sambata, ca se va consulta cu tarile arabe si europene pentru a crea un grup de contact siruan in speranta gasirii unei solutii la criza siriana.

"Franta nu se da batuta. Se consulta cu partenerii arabi si europeni pentru a crea un Grup al Prietenilor Poporului Arab cu scopul de a acorda sprijin international pentru implementarea planului de tranzitie a Ligii Arabe",a declarat presedintele francez.

Delegatul SUA la ONU, Susan Rice, a descris votul de sambata drept "rusinos", precizand ca Rusia si China au vrut sa "vanda poporul sirian si sa protejeze un tiran las", relateaza BBC News. "Orice alta varsare de sange va fi din cauza lor", a declarat Rice.

Delegatul SUA la ONU a scris apoi, pe Twiiter, ca este "dezgustata ca Rusia si China au impiedicat Consiliul de Securitate al ONU sa isi indeplineasca unicul scop".

Secretarul de stat american Hillary Clinton a avertizat, sambata, in urma esecului de a convinge Rusia sa sprijine rezolutia, ca blocarea Consiliul de Securitate creste riscul intensificarii violentelor din Siria.

"Daca nu incepem procesul, stiu ce se va intampla: mai multa varsare de sange, o rezistenta crescuta din partea celor ale caror familii sunt ucise si ale caror case sunt bombardate si o probabilitate mai mare ca Siria sa alunece intr-un razboi civil", a declarat Hillary Clinton in cadrul unei conferinte pe tema securitatii internationale desfasurate la Munchen in acelasi timp cu votul din Consiliu.

Abordarea Moscovei si a Beijingului "dezamageste poporul sirian si va incuraja regimul brutal al presedintelui [n.r. Bashar al] Assad sa intensifice uciderile", si-a exprimat parerea secretarul de Externe britanic, William Hague, intr-o declaratie de presa.

Ambasadorul Marocului la ONU si singurul membru arab al Consiliului de Securitate, Mohammed Loulichki, si-a exprimat "regretul profund si dezamagirea" ca cele doua tari au impiedicat rezolutia.

Amintim ca, in cadrul votului de sambata, Rusia si China si-au folosit dreptul de veto pentru a bloca adoptarea unei rezolutii care ar fi asigurat Liga Araba ca Natiunile Unite "sprijina in totalitate" apelul Ligii Arabe pentru "o tranzitie politica realizata de poporul sirian catre un sistem politic pluralist". Ceilalti 13 membri ai Consiliului de Securitate au votat in favoarea masurii.

Rusia a criticat documentul pe motiv ca nu contine masuri impotriva grupurilor de opozitie violente. Delegatul Rusiei la ONU, Vitali Ciurchin, a declarat ca proiectul nu este echilibrat.

Ambasadorul Chinei la ONU, Li Baodong, a afirmat ca rezolutia ar pune presiune asupra guvernului sirian, ori "impunerea unei solutii" nu ar contribui la rezolvarea problemei.

Votul de sambata a avut loc ca urmare a masacrului din orasul sirian Homs, de vineri, cand peste 200 de persoane au fost ucise in urma unei interventii a trupelor guvernamentale.

Presedintele american Barack Obama a cerut sambata Consiliului de Securitate al ONU sa adopte o pozitie impotriva "brutalitatii neobosite" a presedintelui sirian Bashar al-Assad. Obama a indemnat regimul de la Damasc sa renunte la putere si sa permita o tranzitie democratica, informeaza Reuters.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat cu "un scandal" daca o rezolutie conceputa de state occidentale si arabe va fi supusa la vot sambata, in cadul Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, transmite Reuters, citand o informatie difuzata de Itar-Tass. Remarcile, facute in timpul unui interviu ce urmeaza sa fie difuzat la postul de televiziune de stat Rossiya-1, sugereaza ca, cel mai probabil, Rusia isi va exprima dreptul de veto daca ultimele propuneri facute de Moscova nu vor fi luate in considerare. Lavrov va merge marti in Siria, pentru a gasi o solutie politica conflictului.

Mai multe demonstratii au avut loc, sambata, in diferite tari, impotriva masacrului de vineri din orasul sirian Homs ce s-a soldat cu moartea a peste 200 de persoane, relateaza Reuters. Protestatarii au reusit sa intre in ambasadele Siriei din Cairo, Londra si Kuweit. Un protest spontan, la care au participat circa 20 de persoane de origine siriana si romana, a avut loc sambata si in fata ambasadei Siriei din Bucuresti.

Citeste si: