Presedintele american Barack Obama a cerut sambata Consiliului de Securitate al ONU sa adopte o pozitie impotriva "brutalitatii neobosite" a presedintelui sirian Bashar al-Assad. Obama a indemnat regimul de la Damasc sa renunte la putere si sa permita o tranzitie democratica, informeaza Reuters.

Consiliul de Securitate ONU, in timpul unui votFoto: Agerpres/AP

UPDATE Rusia si China au blocat adoptarea, in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, a unei rezolutii care sa ii ceara presedintelui Bashar al-Assad sa renunte la putere in urma masacrului din orasul sirian Homs, potrivit Reuters.

In cadrul votului de sambata, Rusia si China si-au folosit dreptul de veto pentru a bloca adoptarea rezolutiei care ar fi asigurat Liga Araba ca Natiunile Unite "sprijina in totalitate" planul Ligii de ai cere lui Bashar al-Assad sa transfere puterea in mainile unui deputat. Ceilalti 13 membri ai Consiliului de Securitate au votat in favoarea masurii.

Inainte de votul din Consiliul de Securitate, presedintele Barack Obama a subliniat ca rezolutia trebuie sa fie adoptata. Declaratia presedintelui american este facuta pe fondul masacrului de vineri, din localitatea siriana Homes, cand peste 200 de persoane au fost ucise in urma unei interventii a trupelor guvernamentale. Obama a descris evenimentul drept "un atac de nedescris" si i-a cerut presedintelui sirian sa cedeze puterea.

"Ieri, guvernul sirian a ucis sute de cetateni sirieni, printre care se numara femei si copiii, in Homs, prin bombardamente si alte forme de violenta generalizata, iar fortele siriene continua sa impiedice acordarea de asistenta medicala pentru sute de civili raniti", sustine presedintele american intr-o declaratie scrisa.

"Assad trebuie sa opreasca acum campania de crime impotriva propriilor oameni. Trebuie sa se retraga si sa permita ca tranzitia democratica sa inceapa imediat", a adaugat Barack Obama.

Atacul din Homs, de vineri, este considerat cel mai sangeros din cele 11 luni de proteste urgentand adoptarea unei rezolutii de catre Natiunile Unite cu privire la situatia din Siria.

"Consiliul are acum ocazia de a se pozitiona impotriva brutalitatii neobosite a regimului lui Assad si de a demonstra ca este un sustinator credibil al drepturilor universale inscrise in Carta ONU. Asad nu are nici un drept de a conduce Siria si si-a pierdut intreaga legitimitate, atat in fata propriilor oameni cat si in fata comunitatii internationale", a declarat liderul american.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat cu "un scandal" daca o rezolutie conceputa de state occidentale si arabe va fi supusa la vot sambata, in cadul Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, transmite Reuters, citand o informatie difuzata de Itar-Tass. Remarcile, facute in timpul unui interviu ce urmeaza sa fie difuzat la postul de televiziune de stat Rossiya-1, sugereaza ca, cel mai probabil, Rusia isi va exprima dreptul de veto daca ultimele propuneri facute de Moscova nu vor fi luate in considerare. Lavrov va merge marti in Siria, pentru a gasi o solutie politica conflictului.

Mai multe demonstratii au avut loc, sambata, in diferite tari, impotriva masacrului de vineri din orasul sirian Homs ce s-a soldat cu moartea a peste 200 de persoane, relateaza Reuters. Protestatarii au reusit sa intre in ambasadele Siriei din Cairo, Londra si Kuweit. Un protest spontan, la care au participat circa 20 de persoane de origine siriana si romana, a avut loc sambata si in fata ambasadei Siriei din Bucuresti.

Citeste si: