Garda Revolutionara din Iran a afirmat sambata ca prezenta navelor americane in Golful Persic este parte a activitatii lor de rutina, transmite Reuters, adaugand ca declaratia pare sa indice ca Teheranul se distanteaza de avertismentele facute anterior, ca portavioanele SUA sa nu intre in zona.

"Navele de razboi si fortele americane au fost in Golful Persic si in regiunea Orientului Mijlociu pentru multi ani, iar decizia lor de a trimite un nou portavion nu este o chestiune noua, trebuind sa fie interpretata ca parte a prezentei lor permanente", a afirmat pentru agentia IRNA comandantul adjunct al Garzii, Hossein Salami.

Jurnalistii Reuters scriu ca declaratia poate fi interpretata ca un efort de reducere a tensiunilor ce au crescut rapid in ultima luna, dupa ce Iranul a amenintat ca va bloca Stramtoarea Ormuz in cazul unor noi sanctiuni internationale.

Reuters noteaza ca niciun portavion american nu a mai navigat in zona dupa ce USS John C. Stennis a parasit regiunea la sfarsitul lunii decembrie.

La 3 ianuarie, Iranul a cerut navei americane sa nu se intoarca, un ordin pe care multi l-au interpretat o amenintare directa facuta de catre iranieni.

"Recomand si insist ca portavionul american sa nu se intoarca in Golful Persic", a declarat atunci seful armatei iraniene, generalul-maior Ataollah Salehi. "Nu avem obiceiul sa ne repetam avertismentul", a declarat oficialul.

Oficiali de la Washington au afirmat ca nu se asteapta sa intampine vreo problema atunci cand urmatorul portavion va ajunge in Golf. Pentagonul nu a precizat, din motive de securitate, cand va ajunge in zona urmatoarea nava de razboi americana.

Pe de alta parte, Salami a spus agentiei IRNA ca fortele iraniene vor desfasura "foarte curand" exercitii militare in Stramtoarea Ormuz si in Golful Persic. Oficialul a spus ca manevrele navale vor avea loc conform programului anuntat, in luna Bahman, cuprinsa intre 21 ianuarie si 19 februarie.

In ultimele cateva saptamani, tensiunea se mentine ridicata intre SUA si Iran, cu avertizari repetate ale Iranului fata de prezenta marinei americane in Golf, relansad temerile legate de o eventuala inchidere a Stramtorii Ormuz, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume.

In ciuda amenintarilor, Washington a promis ca va mentine navele de razboi in Golf, iar Casa Alba a estimat ca amenintarile Iranului dovedesc de fapt "slabiciunea" acestei tari.

Citeste si:

* Analistul Richard Silverstein: Sunt sanse mai mari de 50% ca Israelul va ataca Iranul. Regimul iranian nu este extremist, ci pragmatic si rational

* Ahmad Majidyar, American Enterprise Institute: Israelul nu poate distruge complet instalatiile nucleare ale Iranului. Atacul ar putea fi lansat cu sau fara aprobarea SUA

* Manuela Paraipan, analist de politica externa: Israelul are forta militara de a ataca unele dintre instalatiile iraniene dar fara rezultatul urmarit. Nu cred ca SUA pot sta deoparte daca interesele lor au de suferit

* Trita Parsi, National Iranian American Council: Suntem la un pas de razboi in Golful Persic

* Bret Stephens, Wall Street Journal: De ce SUA sau Israelul trebuie sa bombardeze Iranul