Ministrul francez al Apararii, Gerard Longuet, a declarat sambata, la Kabul, ca misiunea fortelor franceze in Afganistan ramane "exact aceeasi, si anume crearea unei forte stabile" in tara, relateaza AFP. In urma cu o zi, presedintele Nicolas Sarkozy a anuntat ca Franta suspenda activitatea trupelor franceze din Afganistan dupa ce un barbat imbracat in uniforma afgana a ucis 4 soldati francezi si a ranit alti 15. Talibanii afgani au revendicat, sambata, incidentul, spunand ca au recrutat un soldat afgan sa atace trupele franceze, informeaza Reuters.

"Scopul acestei vizite este acela de a evalua pozitia pe care responsabilii nostri trebuie sa o adopte. Misiunea este exact aceeasi, si anume crearea unei forte stabile", "pentru a transfera responsabilitatea" afganilor, a declarat ministrul francez la sosirea sa in capitala afgana.

Intrebat in legatura cu o eventuala retragere anticipata a trupelor franceze, anuntata vineri de presedintele francez Nicolas Sarkozy, Longuet a raspuns: "Voi vorbi cu presedintele Republicii. El este singurul meu sef."

Presedintele Nicolas Sarkozy a anuntat, vineri, dupa ce NATO a facut public incidentul din valea Taghab, din provincia estica Kapisa, ca operatiunile conduse de trupele franceze sunt suspendate si ca ministrul Apararii a fost trimis la fata locului pentru a clarifica situatia, potrivit Reuters.

"Daca nu sunt clar stabilite conditiile de securitate, atunci se va pune problema unei retrageri anticipate a trupelor franceze din Afganistan", a declarat seful statului francez.

Purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat telefonic, sambata, pentru Reuters ca "Emiratul Islamic al Afganistanului a recrutat oameni in pozitii importante. Unii dintre ei si-au dus deja la indeplinire misiunile". Acesta a adaugat ca cei patru soldati au murit pe loc.

Ministrul francez al Apararii s-a intalnit cu militarii francezi raniti grav vineri si care se afla pe punctul de a fi transferati in Franta. "Nu au avut noroc, aceasta este o crima", a declarat Longuet. Ministrul a precizat totusi ca actiunile de acest tip, conduse de insurgenti islamisti, "sunt rare"

Patru soldati francezi au fost ucisi si alti 15 soldati, de asemenea francezi, au fost raniti in atacul de vineri din estul Afganistanului. Opt dintre acestia sunt in stare grava. Este a doua oara cand soldatii francezi sunt vizati in acest fel in mai putin de o luna.

In urma vizitei in Afganistan, Longuet il va informa pe seful statului francez in legatura cu masurile pe care autoritatile afgane intentioneaza sa le ia pentru a asigura securitatea contingentului francez insarcinat cu pregatirea fortelor afgane.

Franta are, in prezent, 3.600 de soldati desfasurati in Afganistan, in cadrul fortei internationale sub comanda NATO (ISAF) formata din circa 130.000 de militari, dintre care 90.000 americani. Retragerea tuturor fortelor combatante ale ISAF este programata pentru sfarsitul anului 2014.