Iranul va incepe, "in viitorul apropiat" sa produca uraniu imbogatit intr-un buncar construit intr-un munte, a declarat, duminica, un oficial din administratia de la Teheran, citat de Reuters. Decizia republicii islamice de a desfasura activitati nucleare sub pamant, unde instalatiile sunt mai bine protejate impotriva unui posibil atac, ar putea complica eforturile diplomatice de a rezolva disputa dintre Iran si puterile occidentale.

Autoritatile de la Teheran au declarat din urma cu cateva luni ca se pregatesc sa mute cea mai buna instalatie de imbogatire a uraniului de la Natanz la Fordow, o unitate din apropierea orasului Qom, din sudul Iranului, considerat sfant in traditia siita.

Desi puterile vestice acuza Iranul ca incearca sa construiasca bombe nucleara, administratia de la Teheran insista ca programul nuclear pe care il desfasoara are drept scop generarea de energie pentru scopuri medicale.

"Instalatia de imbogatire a uraniului de la Fordow va fi operationala in viitorul apropiat", a declarat seful Organizatiei iraniene a Energiei Atomice, Fereydoun Abbasi-Davani. Acesta a mai declarat ca instalatia poate produce uraniu cu un nivel de puritate de 3,5% dar si de 20%, potrivit publicatiei iraniene Kayhan, relateaza agentia de stiri citata.

Un oficial vestic a declarat ca, odata cu inceperea productiei la Fordow, Iranul va trimite un semnal politic prin care arata ca nu se supune cerintelor internationale de a suspenda planurile de imbogatire a uraniului. "As vedea-o ca pe un alt pas facut de partea iraniana in directia adancirii tensiunilor", a declarat oficialul occidental.

In ultimele saptamani, situatia din regiune a devenit si mai tensionata in contextul problemelor de tranzit prin stramtoarea Ormuz.

Incepand din 24 decembrie, iranienii au efectuatzece zile de manevre navalein regiunea stramtorii Ormuz, in Marea Oman si in Oceanul Indian. Liderii de la Teheranau evocat atunci posibilitatea de a inchide stramtoareain cazul unor noi sanctiuni occidentale, pentru a impiedica exporturile de petrol, amenintand totodata navele americane care supravegheau zona.

Un comandant militar iranian a declarat, vineri, pentru postul de televiziune oficial Press TV, ca Garda Revolutionara din Iranva desfasura exercitii militare in Stramtoarea Ormuz si in luna februarie.

Pe 1 ianuarie, Iranul a anuntat caa testat pentru prima data bare de combustibil nuclearproduse local si necesare pentru reactoarele nucleare. In aceeasi zi, agenta oficiala iraniana Irna a scris ca administratia de la Teheran a testat, in timpul manevrelor navale din apropierea stramtorii Ormuz, o racheta cu raza medie de actiune.

Demonstratia de forta a fost interpretata de analisti drept o modalitatea de a le reaminti puterilor occidentale ca presiunea pusa asupra administratiei de la Teheran din cauza programului nuclear ar putea avea consecinte negative, informeaza Reuters. Iranul a negat ca acesta ar fi fost scopul testelor.