Statele Unite ale Americii vor trimite, in continuare, nave de razboi in zona Golfului, a declarat, marti, un purtator de cuvant al Departamentului de Aparare american, dupa ce Iranul a avertizat ca "va trece la actiune" daca SUA mai trimit portavioane pentru a supraveghea manevrele militare, potrivit Reuters. Pentagonul a adaugat ca tranzitul navelor de razboi americane prin stramtoarea Ormuz nu poate fi intrerupt din cauza faptului ca ar afecta aprovizionarea misiunii americane in zona Golfului.

UPDATEPurtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little, a declarat, marti, ca Statele Unite nu doresc o confruntare cu Iranul din cauza tranzitului prin stramtoarea Ormuz, potrivit Reuters. "Interesul nostru este un transport maritim securizat pentru ambarcatiunile aflate in tranzit prin stramtoarea Ormuz. Aceasta este dorinta noastra. Nici o persoana din acest guvern nu doreste o confruntare din cauza stramtoarei Ormuz. Este important sa reducem temperatura", a declarat George Little.

Comandantul Bill Speaks, purtatorul de cuvant al Departamentului de Aparare, a declarat, marti, pentru agentia de stiri citata ca "aceste miscari sunt programate cu regularitate si in concordanta cu angajamentele noastre de lunga durata pentru asigurarea securitatii si stabilitatii regiunii si sprijina operatiunile in curs de desfasurare".

"Fortele Navale americane opereaza in conformitate cu conventiile maritime internationale pentru a mentine o stare constanta de vigilenta pentru a asigura fluxul continuu, in conditii de siguranta, a traficului maritim pe caile de transport esentiale pentru comertul global", a afirmat Speaks.

In cursul zilei de marti, seful Armatei iraniene, Ataollah Salehi, citat de agentia oficiala IRNA, a avertizat ca Iranul "va trece la actiune" in cazul in care portavionul american identificat saptamana trecuta in zona stramtorii Ormuz, unde marina iraniana efectueaza manevre navale, va mai fi observat in regiune. Un avion iranian a "identificat" un portavion american in zona manevrelor navale efectuate de marina in regiunea extrem de sensibila a stramtorii Ormuz, a afirmat pe 29 decembrie un oficial militar, citat de agentia oficiala Irna, preluata de AFP.

Iranul, care a inceput pe 24 decembrie zece zile de manevre navale in regiunea stramtorii Ormuz, in marea Oman si in oceanul Indian,a evocat posibilitatea de a inchide stramtoareain cazul unor noi sanctiuni occidentale, pentru a impiedica exporturile de petrol. Stramtoarea Ormuz, pe unde trece intre o treime si 40% din traficul maritim petrolier mondial, este foarte vulnerabila din cauza deschiderii sale, de circa 50 km, si a adancimii sale, care nu trece de 60 de metri.

Reactionand la amenintarea iraniana facuta la sfarsitul lunii decembrie, Statele Unite, care mentin in zona o puternica prezenta militara, prin Flota a V-a, au avertizat ca "nicio perturbare a traficului maritim in stramtoarea Ormuz nu va fi tolerata".

In afara de Iran, al doilea producator din OPEC, alte tari din Golf, precum Arabia Saudita, Kuweit, Irak, Qatar si Emiratele Arabe Unite exporta o parte din petrolul lor prin aceasta stramtoare.

Citeste si: