Doua nave de razboi americane au traversat stramtoarea Ormuz, fara probleme, in ciuda amenintarilor iraniene de a inchide trecerea maritima strategica, in cazul unor noi sanctiuni internationale, au anuntat joi Fortele Navale americane, citate de AFP.

Portavionele USS John C. Stennis si crucisatorul USS Mobile Bay "au efectuat o trecere de rutina programata prin Stramtoarea Ormuz" marti, a declarat un purtator de cuvant al celei de-a Cincea Flote americane, Rebecca Rebarich.

Armata SUA nu a mentionat nici o tensiune in relatia cu fortele navale iraniene, in ciuda declaratiilor amenintatoare venite atat din partea Teheranului, cat si a Washingtonului, in ultimele zile.

"Contactele noastre cu Marina iraniana urmeaza in continuare practicile normale, bine cunoscute, conform rutinei si intr-o maniera profesionala", a declarat locotenentul Rebarich intr-un email transmis de la cartierul general al flotei din Bahrein.

Cele doua nave americane au facut o oprire in portul Jebel Ali, Emiratele Arabe Unite, inainte de a traversa Stramtoarea Ormuz spre Marea Arabiei, unde acestea trebuie sa ofere sprijin aerian pentru fortele NATO din Afganistan.

Navele au trecut prin Stramtoarea Ormuz, in contextul in care Marina iraniana a inceput sambata zece zile de manevre in regiune, in Marea Oman si Oceanul Indian.

Un oficial militar iranian, citat joi de agentia de stiri oficiala IRNA, a anuntat ca un avion iranian a "identificat" un portavion american in zona de manevre navale. "Un avion de supraveghere iranian a identificat un portavion american in zona manevrelor unde sunt amplasate navele iraniene si a facut poze si filme", a spus amiralul Mahmoud Moussavi.

"Aceasta demonstreaza ca marina iraniana observa si supravegheaza toate miscarile fortelor (...) (straine) din zona", a adaugat el.

Flota a V-a americana a avertizat miercuri ca nu va permite nicio perturbare a traficului in stramtoarea Ormuz, dupa ce Iranul amenintase in cursul diminetii ca ar putea inchide tranzitul petrolului prin aceasta cale maritima strategica, relateaza Reuters.

Amenintarea Iranului privind inchiderea stramtorii Ormuz ar putea fi foarte greu transpusa in practica, avand in vedere ca Teheranul nu dispune de forta necesara pentru o blocada fizica, considera expertii americani consultati de agentia Reuters. Acestia noteaza insa ca Iranul castiga din punct economic doar prin simpla agitare a acestei amenintari, avand in vedere majorarea cotatiei petrolului, in urma nervozitatii pietelor.