Un avion iranian a "identificat" un portavion american in zona manevrelor navale efectuate de marina in regiunea extrem de sensibila a stramtorii Ormuz, a afirmat un oficial militar, citat joi de agentia oficiala Irna, preluata de AFP.

"Un avion de supraveghere iranian a identificat un portavion american in zona manevrelor unde sunt amplasate navele iraniene si a facut poze si filme", a spus amiralul Mahmoud Moussavi.

"Aceasta demonstreaza ca marina iraniana observa si supravegheaza toate miscarile fortelor (...) (straine) din zona", a adaugat el.

Iran, care a inceput sambata zece zile de manevre navale in regiunea stramtorii Ormuz, in marea Oman si in oceanul Indian, a evocat posibilitatea de a inchide stramtoarea in cazul unor noi sanctiuni occidentale, pentru a impiedica exporturile de petrol.

Comandantul marinei iraniene, amiralul Habibollah Sayyari, a sustinut miercuri ca este "foarte usor" pentru Iran sa inchida stramtoarea Ormuz, adaugand insa ca deocamdata nu este necesara o astfel de masura.

Aceasta stramtoare, pe unde trece intre o treime si 40% din traficul maritim petrolier mondial, este foarte vulnerabila din cauza deschiderii sale, de circa 50 km, si a adancimii sale, care nu trece de 60 de metri.

Reactionand la amenintarea iraniana, Statele Unite, care mentin in zona o puternica prezenta militara, prin Flota a V-a, au avertizat ca "nicio perturbare a traficului maritim in stramtoarea Ormuz nu va fi tolerata".

In afara de Iran, al doilea producator din OPEC, alte tari din Golf, precum Arabia Saudita, Kuweit, Irak, Qatar si Emiratele Arabe Unite exporta o parte din petrolul lor prin aceasta stramtoare.