Flota a V-a americana a avertizat miercuri ca nu va permite nicio perturbare a traficului in stramtoarea Ormuz, dupa ce Iranul amenintase in cursul diminetii ca ar putea inchide tranzitul petrolului prin aceasta cale maritima strategica, relateaza Reuters.

"Circulatia libera a bunurilor si serviciilor prin stramtoarea Ormuz este vitala pentru prosperitatea regionala si globala", a afirmat un purtator de cuvant al flotei, care isi are baza in Bahrain.

"Orice ameninta sa perturbe libertatea navigatiei intr-o stramtoare internationala se situeaza evident in afara comunitatii natiunilor; nicio perturbare nu va fi tolerata", a subliniat acesta.

Prim-vicepresedintele iranian, Mohammad Reza Rahimi, afirmase in cursul diminetii ca stramtoarea Ormuz, pe unde trece 40% din traficul maritim petrolier mondial, va fi inchisa pentru tranzitul aurului negru in cazul in care se vor impune sanctiuni impotriva exporturilor petroliere iraniene, potrivit agentiei de presa Irna, preluata de AFP.

"Daca vor fi adoptate sanctiuni impotriva petrolului iranian, nicio picatura de petrol nu va tranzita stramtoarea Ormuz", a spus acesta.

"Nu avem niciun chef de ostilitati sau de violente (... dar) dusmanii vor renunta la comploturile lor doar in ziua in care ii vom pune la punct", a adaugat acesta.

Statele Unite mentin in Golf o puternica prezenta navala, Flota a V-a, bazata in Bahrain.

Fortele navale iraniene sunt formate in principal din unitati usoare inarmate cu rachete si opereaza in Golf sub comanda Gardienilor Revolutiei.

Flota oceanica, mai putin importanta, este controlata de Marina si este formata in principal din aproximativ 12 fregate si distrugatoare.