Iranul va reproduce drona-spion americana de tip RQ-170 pe care a capturat-o saptamana trecuta si isi va echipa armata cu acest model, a declarat luni un important parlamentar iranian, citat de televiziunea de stat, transmite AFP.

"Suntem pe cale sa finalizam decriptarea codurilor" dronei, iar "urmatoarea etapa va fi reproducerea aparatului", a declarat Parviz Sorouri, seful comisiei parlamentare pentru securitatea nationala.

"In viitorul apropiat, vom fi capabili sa il producem in serie", a adaugat parlamentarul, afirmand ca versiunea iraniana a dronei va fi chiar "superioara" celei americane.

"Inginerii iranieni vor construi in curand un avion superior celui american, folosind ingineria inversa", a spus Sorouri.

El a apreciat ca Iranul "va obtine informatii importante privind tehnicile de spionaj americane, dupa ce codurile vor fi sparte". "Nu pot spune cand se va intampla acest lucru, dar suntem pe calea cea buna", a sustinut parlamentarul.

Oficialul iranian a mai declarat ca Teheranul "nu are nevoie de ajutorul Rusiei sau al Chinei" pentru a copia drona americana si ca cele doua tari, care, impreuna cu Coreea de Nord, sunt principalele furnizoare de armament si tehnologie militara ale Iranului, "nu vor fi implicate" in examinarea aparatului si reproducerea acestuia de catre Iran.