Turcia, membru NATO si aliat al Statelor Unite, nu crede in posibilitatea unui complot pus la cale de Iran, in urma caruia agentii iranieni ar fi pus la cale uciderea ambasadorului Arabiei Saudite la Washington, informeaza Reuters.

"Nu credem ca Iranul s-ar implica intr-o asemenea actiune, insa America spune ca are dovezi", a declarat ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta alaturi de omologul sau iranian, Ali Akbar Salehi.

"Guvernele ar trebui sa fie transparente cand vine vorba de astfel de probleme. Cei care pretind atfel de lucruri, ar trebui sa fie mai clari, iar Iranul ar trebui sa raspunda", a adaugat ministrul turc de externe.

Teheranul neaga in continuare acuzatiile si sustine ca acestea fac parte dintr-o campanie de defaimare. Ministrul iranian de externe, Ali Akbar Salehi, a declarat ca discutiile cu privire la acest subiect reprezinta "o pierdere de timp".

Ministrul turc de externe a subliniat, totusi, ca acuzatiile Statelor Unite sunt "grave" si a cerut Iranului sa fie pe deplin transparenta.

Acuzatiile SUA aduse Iranului au agravat tensiunile existente intre cele doua state. Iranul si Statele Unite au incetat relatiile odata cu Revolutia Islamica din 1979, iar situatia s-a inrautatit in momentul in care statele occidentale si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu programul nuclear al Iranului.

Mass-media turce au raportat saptamana aceasta faptul ca Statele Unite au trimis reprezentanti in Turcia pentru a prezenta dovezi ale presupusului complot si pentru a discuta cu oficialii turci.