Liderul suprem iranian, ayatolahul Ali Khamenei, a evocat posibilitatea suprimarii functiei de presedinte al Republicii, in beneficiul unui regim parlamentar, intr-o mica fraza care a lansat o dezbatere politica asupra unei eventuale reforme institutionale in Iran, relateaza AFP.

"In situatia actuala, regimul politic al tarii este prezidential si presedintele republicii este ales direct de popor, ceea ce este bine. Dar, daca intr-o zi, intr-un viitor indepartat, vom avea sentimentul ca un regim parlamentar este mai bun pentru alegerea sefului executivului, nu va fi nicio problema sa schimbam actualul sistem", a afirmat duminica ayatolahul Khamenei.

Presa a dezbatut intens luni aceasta mica fraza, lansata in momentul in care curentul religios conservator aflat la putere in Iran este zguduit inca din primavara de un conflict deschis intre partizanii presedintelui Mahmoud Ahmadinejad si linia dura a regimului, adunata in jurul ayatolahului Khamenei.

"Restaurarea postului de prim ministru, posibila intr-un viitor indepartat", scria, in deschidere, cotidianul reformator Etemad, in timp ce ziarul conservator Ressalat titra: "Nicio problema pentru instituirea unui regim parlamentar".

Mass media a evitat, in general, sa comenteze declaratia liderului spiritual, care nu a facut comentarii suplimentare asupra acestui subiect. Dar cotidianul reformator Etemaad a subliniat ca numarul unu in ierarhia iraniana a "deschis calea unei dezbateri asupra reformei institutionale", evocata de mai multe saptamani, cu jumatate de voce, de anumiti parlamentari conservatori.

La inceput, legile Republicii islamice prevedeau un post de presedinte ales prin vot universal si unul de prim ministru, desemnat de parlament. Acest post a fost desfiintat in 1989.

Potrivit Constitutiei, liderul spiritual are initiativa in ceea ce priveste orice reforma constitutionala, care trebuie ulterior aprobata prin referendum.

"In conditiile in care tara beneficiaza de prezenta liderului suprem, nu este nevoie de un presedinte", a afirmat, in septembrie, influentul deputat Hamid Reza Katouzian, presedintele comisiei parlamentare pentru Energie, care a pledat pentru desfiintarea postului de presedinte si reintroducerea celui de prim ministru.

Motivele de conflict s-au multiplicat in ultima perioada intre presedinte, responsabil cu conducerea executiva a tarii, si liderul suprem, care arbitreaza marile orientari strategice si poate bloca orice decizie considerata contrara intereselor regimului.

Criza dintre Ahmadinejad si ayatolah, care l-a sustinut mult timp, a izbucnit la lumina zilei dupa ce Khamenei si-a exprimat in aprilie dreptul de veto in ceea ce priveste demiterea ministrului Informatiilor, un apropiat al sau, de catre presedinte.

Inlocuirea postului de presedinte ales prin vot universal cu un premier ales de parlament ar suprima orice rivalitate potentiala cu Liderul suprem, dar ar intari in acelasi timp puterile parlamentului.

Conflictele dintre guvern si parlament s-au intensificat in ultimele luni, in conditiile in care parlamentarii sunt ingrijorati de intentiile taberei prezidentiale de a-si prezenta propriii candidati la alegerile legislative din martie 2012.

Deputatii au incercat in mai multe randuri, fara succes, sa-l convoace pe Ahmadinejad pentru a-l chestiona asupra politicii sale, in timp ce presedintele a refuzat sa semneze mai multe legi votate de Parlament.