Ambasada Israelului la Cairo a fost invadata vineri seara de protestatarii egipteni in timpul unei manifestatii violente care a dus la ranirea a sute de oameni, transmite AFP. Demonstrantii care au invadat ambasada au aruncat documente "confidentiale" de la unul din birourile cladirii, situat intr-un imobil inalt de douazeci de etaje.

In uma confruntarilor violente, aproximativ 450 de oameni au fost raniti, dintre care unul a decedat in urma unui atac de cord, potrivit informatiilor oferite de ministerul sanatatii.

S-au auzit focuri de arma in vecinatate, iar mai multe masini ale politiei au fost arse sau avariate, potrivit unui jurnalist al AFP. Sute de soldati si zeci de masini blindate au fost aduse sambata in apropierea ambasadei, in cartierul Guiza, pe malul vestic al Nilului, iar iluminatul public a fost oprit.

Presedintele american Barack Obama si-a exprimat ingrijorarea fata de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu si a cerut autoritatilor egiptene sa protejeze ambasada. La randul sau, ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, l-a contactat pe secretarul american al apararii, Leon Penetta, si a solictat asistenta pentru protejarea ambasadei israeliene.

Ambasadorul israelian in Egipt, Yitzhak Levanon, impreuna cu familia sa, colaboratorii si alti cetateni israelieni se aflau vineri seara pe aeroportul din Cairo si asteptau un avion care sa-i duca in Israel, conform informatiilor oferite de oficialitati ale aeroportului.

Potrivit agentiei de presa Mena, care citeaza martori, protestatarii au invadat o sala dedicata arhivelor diplomatice. Dupa-amiaza, manifestantii inarmati cu ciocane, bare de fier si franghii au doborat un zid de protectie, ridicat recent de autoritatile egiptene pentru protectia ambasadei. Un protestatar egiptean a reusit sa ridice steagul israelian de pe cladirea ambasadei pentru a doua oara in mai putin de o luna.