Real Madrid și Liverpool se înfruntă sâmbătă, de la ora 22:00, pe Stade de France, Paris, în marea finală a Champions League.

Foto:

Arbitrul francez Clement Turpin a fost delegat la centru la finala Ligii Campionilor dintre echipa lui Carlo Ancelotti și cea a lui Jurgen Klopp.

Real Madrid - Liverpool va fi în direct pe Digisport 1, Orangesport 1 și Primasport 1, cât șiLiveText pe HotNews.ro.

Real Madrid vs Liverpool, mult așteptata finală a Ligii Campionilor

Cele două echipe s-au înfruntat de opt ori până acum în cea mai importantă competiţie intercluburi de pe continent, campioana Spaniei având patru victorii, iar „cormoranii” trei.

Cel mai recent duel a fost în sferturile de finală ale ediţiei 2020-2021, când Real a câştigat cu 3-1 la Madrid, iar returul s-a terminat nedecis, 0-0.

Este pentru a treia oară când cele două echipe se înfruntă în finală: Liverpool a câştigat Cupa Campionilor în 1981 (1-0), în timp ce Real Madrid şi-a adjudecat trofeul Champions League în 2018 (3-1).

Real deţine recordul la numărul de trofee cucerite în competiţie, 13, în timp ce „cormoranii” au câştigat trofeul de şase ori.

Carlo Ancelotti, antrenorul madrilenilor, este primul tehnician care conduce echipele sale în cinci finale de Champions League, căutând să stabilească un record şi în privinţa trofeelor câştigate (patru).

În prezent, el împarte această performanţă cu Zinedine Zidane, fostul antrenor al Realului, şi cu legendarul Bob Paisley (Liverpool), cu trei trofee fiecare.

O victorie pe Stade de France ar face ca Ancelotti să fie primul antrenor care cucerește cu două echipe câte două trofee în Champions League, după ce anterior a câştigat Champions League cu AC Milan în 2003 şi 2007. Ancelotti are deja un trofeu al Ligii Campionilor cu Real, în 2014.

Real Madrid și Liverpool, drumul până în marea finală de la Paris

Real Madrid a câştigat Grupa D cu cinci victorii şi un eşec, devansându-le pe Inter Milano, Sheriff Tiraspol şi Şahtior Doneţk.

În optimi, Real a trecut dramatic de PSG, după 0-1 la Paris şi 3-1 pe Santiago Bernabeu, revenind de la 0-1. În sferturi, echipa merengue a reuşit o nouă remontada cu Chelsea, după 3-1 la Londra şi 2-3 (după prelungiri) la Madrid, revenind de la 0-3.

Semifinala cu Manchester City s-a jucat după aceeaşi reţetă, 3-4 în Anglia şi 3-1 la Madrid (revenire de la 0-1).

Liverpool a câştigat Grupa B cu victorii pe linie, fiind urmată de Atletico Madrid, FC Porto şi AC Milan.

În optimi, echipa lui Klopp a eliminat-o pe Inter Milano, după 2-0 în tur şi 0-1 pe Anfield. În sferturi, „cormoranii” au trecut de Benfica, învingând la Lisabona cu 3-1 şi remizând acasă, 3-3.

Semifinala cu Villarreal a fost una destul de liniştită, după 2-0 în tur şi 3-2 pe terenul ibericilor, însă Salah şi compania au trebuit să depăşească o primă repriză slabă (0-2) în Spania.

Real Madrid vs Liverpool, echipele probabile

Liverpool: Alisson Becker - Alexander-Arnold, Konate, van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Naby Keyta - Salah, Mane, Luis Diaz.

Real Madrid: Courtois - Dani Carvajal, Eder Militao, Alaba, Ferland Mendy - Kroos, Casemiro, Modric - Valverde, Benzema, Vinicius Junior.

„Moralul echipei este bun. Sunt încrezător, ştiu că voi fi un pic emoţionat mâine, dar este normal şi atunci când mă uit la chipurile jucătorilor îmi trec emoţiile.

Trebuie să ne arătăm calităţile. Trebuie să arătăm tot ce am arătat în acest sezon.

Liverpool va încerca să facă un joc intens, are multă calitate individuală. Echipa care îşi va arăta cel mai bine calitatea va câştiga. Am meritat să ajungem în finală, pentru că avem calitate. Dacă nu ai asta, nu ajungi într-o finală” - Carlo Ancelotti.

„Ar însemna foarte mult să câştigăm. Dacă eşti om de fotbal, ştii că este absolut excepţional ce au făcut băieţii mei până acum.

Până la urmă, bineînţeles, totul se măsoară în culoarea medaliei. Suntem mulţumiţi. Sunt foarte mândru de ce am reuşit până acum.

Din punctul meu de vedere, Real Madrid este favorită, pentru că are experienţă multă, dar vreau ca noi să fim la acelaşi nivel. Dacă suntem la cel mai bun nivel al nostru, este greu să joci împotriva noastră” - Jurgen Klopp.