Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy pregatesc masuri mai drastice, inclusiv un nou "pact de stabilitate" ce ar putea fi similar cu Acordul Schengen, pentru a combate criza datoriilor suverane, scrie ziarul Welt am Sonntag, citat de Reuters.

Angela Merkel si Nicolas SarkozyFoto: Reuters

Citand surse din guvern, publicatia a anuntat ca Franta si Germania sunt pregatite, daca este necesar, sa accepte o disciplina bugetara dura. Merkel si Sarkozy ar putea anunta planul de combatere a crizei in decursul saptamanii viitoare.

UPDATE Olanda si Finlanda sunt in favoarea unui nou "pact de stabilitate", potrivit unor surse guvernamentale germane, relateaza cotidianul Tagesspiegel, citat de AFP.

Welt am Sonntag noteaza ca cei doi lideri europeni considera ca modificarea tratatelor UE ar fi un proces prea indelungat, de aceea tarile din zona euro ar trebui sa se puna de acord intre ele, cat mai repede, asupra unui pact de stabilitate, care sa poate fi implementat inca de la inceputul lui 2012.

Pactul ar putea fi similar cu Acordul Schengen care permite circulatia nestingherita intre granitele uniunii. Tarile pactului de stabilitate ar trebui sa respecte reguli stricte privind deficitul bugetar si controlul bugetelor nationale.

Banca Centrala Europeana ar trebui, de asemenea, sa isi asume un rol mai activ in lupta impotriva crizei. BCE este un organism independent, politicile ei nu pot fi stabilite de guvernele statelor membre, insa "asteptarile liderilor europeni de la BCE sunt clare", scrie Welt am Sonntag.

"Pe baza acestor masuri, ar trebui sa existe o majoritate in interiorul BCE pentru o interventie agresiva pe pietele de capital", noteaza publicatia germana. "Daca politicienii se pot pune de acord asupra unui pas multilateral, BCE ii va ajuta", citeaza Welt am Sonntag declaratia unui oficial BCE.

Oficialitati europene au declarat vineri, la Bruxelles, ca un efort comun al tarilor din zona euro spre o mai buna integrare fiscala ar putea oferi Bancii Centrale Europene spatiul de manevra necesar pentru a creste volumul achizitiilor de obligatiuni de stat europene si pentru a stabiliza pietele.

BCE, care nu poate finanta direct guvernele europene, a inceput sa achizitioneze, inca din luna august, obligatiuni italiene si spaniole de pe piata secundara, incercand sa mentina sub control dobanzile si sa impiedice extinderea crizei datoriilor suverane.

Franta si Germania sunt in favoarea unei integrari fiscale mai bune, sustin surse guvernamentale. Berlin preseaza pentru modificarea tratatelor Uniunii astfel incat o tara care incalca regulamentele bugetare ale UE sa poata fi data in judecata in cadrul Curtii de Justitie Europene.

Comisia Europeana, organul executiv al Uniunii Europene, a propus, miercuri, o serie de noi legi prin care sa se asigure ca bugetelor tarilor din zona euro nu incalca regulile UE si ca statele membre isi diminueaza datoriile. Noul regulament presupune un control mult mai strict al Uniunii asupra politicilor bugetare ale tarilor membre ale zonei euro. Aceste masuri ar putea deschide calea emiterii de eurobonduri comune tarilor din zona euro. Franta si, mai ales, Germania se opunobligatiunilor comune.

Citeste si: