Cea de-a 8-a ediție a Festivalului International de Film NexT debutează oficial joi, 3 aprilie, ora 19:30, la Cinema Studio, cu proiecția filmului Até Ver a Luz / La capătul nopții, primul lungmetraj al câștigătorului Trofeului NexT 2013: Basil da Cunha. Selecționat în Quinzaine des Realisateurs, la Cannes, și adus în premieră în România, debutul puternic al cineastului portughez spune povestea unui dealer de droguri abia ieșit din închisoare, care se întoarce în cartier și devine victima luptei pentru putere în interiorul unei găști.

Până luni, 7 aprilie, cinefilii sunt invitaţi la un adevărat maraton cultural din care nu vor lipsi proiecţiile speciale, sesiunile de Q&A cu realizatorii filmelor, seminariile și petrecerile. 123 de filme de scurt şi mediu metraj au fost selecționate în acest an de criticii Andrei Rus și Irina Trocan. 9 seminarii cu profesioniști străini și români din domeniu, concursul The Pitch, în urma căruia un tânăr cineast va primi 5.000 de euro pentru un scurtmetraj, și NexT Short Film Market, care reunește producători români și străini, completează programul încărcat al NexT.

Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, Cinema PRO, Ceainăria Cărturești, Club Spice, J’ai Bistrot şi Club Control devin în acest an gazdele unuia dintre cele mai îndrăgite festivaluri de film din Bucureşti.

Înaintea deschiderii oficiale de joi, de la ora 19.30, cei 15 candidaţi selectaţi în concursul The Pitch, organizat de Shorts TV, în parteneriat cu Romtelecom, îşi vor prezenta proiectele în fața camerei de filmat, de la ora 15:00, la Ceainăria Cărtureşti. Toate înregistrările vor fi postate apoi pe pagina de Facebook a ShortsTV, în dimineața de vineri, 4 aprilie. Cele cinci prezentări care adună cele mai multe „Like”-uri până duminică, 6 aprilie, vor ajunge pe lista scurtă The Pitch. Doar acestea cinci vor fi prezentate apoi unui juriu de specialişti, care va decide câştigătorul. Acesta va fi anunţat la gala de închidere a NexT, pe 7 aprilie, informeaza organizatorii evenimentului.

Vineri, 4 aprilie, se dă startul Competiţiei. De la ora 17:00, la Cinema Studio, poate fi urmărit primul calup al Competiţiei naţionale, urmat de o sesiune de Q&A cu o parte dintre realizatori. De la ora 20:00, aceeaşi sală va găzdui proiecţia primului program din Competiţia internaţională. Gustavo Vinagre, regizorul filmului Film pentru un poet orb / Filme para poete cega, şi Eduardo Williams, autorul scurtmetrajului Sunetul stelelor m-a uluit / The Sound of Stars Dazes Me vor răspunde întrebărilor publicului după proiecţie.

Cele 13 scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film (EFA), pot fi văzute în cadrul Short Matters!, pe 4 aprilie, de la 15:30, la Cinema Elvira Popescu. Tot vineri, de la ora 21:00, spectatorii sunt invitaţi la o seară cu filme de Oscar şi covor roşu, la CinemaPRO din Bucureşti. Unul dintre cele mai așteptate evenimente din festival, Oscars Night, va aduce, în premieră, cele cinci filme nominalizate la trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj, inclusiv câştigătorul categoriei, Helium, în regia lui Anders Walter. Prețul unui bilet cumpărat în avans este 20 de lei, iar în ziua proiecției – 25 de lei.

Vineri, de la 11:00, primul seminar de la Ceainăria Cărtureşti va dezbate despre Rolul festivalurilor în viaţa culturală şi socială a comunităţilor mici, într-o discuție moderată de Corina Șuteu, la care vor lua parte Andreea Borţun (Ideo Ideis), Gabriela Suciu (Festivalul de Film Victoria), Oana Giurgiu (Festivalul Luna Plină). De la 12.30, managerul cultural Corina Şuteu, președintele Romanian Film Initiative, va vorbi despre Politicile culturale și circulația operelor cinematografice, despre excepția culturală în contextul globalizării.

Intrarea la seminariile NexT, precum şi la proiecţiile de mai jos, este gratuită:

- Festival Friends I, sâmbătă, 5 aprilie, ora 14:00, Cinema Studio

- Festival Friends II, duminică, 6 aprilie, ora 14:00, Cinema Studio

- California Dreamin', luni, 7 aprilie, 15:00, Cinema Elvira Popescu

Programul integral poate fi consultat la pagina web: http://www.nextfilmfestival.ro/program/

Abonamentele şi biletele pot fi cumpărate de pe www.eventbook.ro și de la Librăria Engleză Anthony Frost. Din 3 aprilie, vor fi puse în vânzare și la casieriile Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi CinemaPRO (4 aprilie, pentru Oscars Night). Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT. Cea de-a opta ediție va avea loc între 3 și 7 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro, Club Control, J’ai Bistrot, Club Spice, Ceainăria Cărturești.