Jean-Pierre și Luc Dardenne, doi dintre cei mai apreciați regizori din lume la ora actuală, vin în România pentru avanpremiera celui mai recent film al lor, „Le Gamin au Vélo/ Băiatul cu bicicleta”. Proiecția specială din 5 martie va avea loc la cinema Studio și este organizată de Delegația Valonia-Bruxelles la București, cu ocazia celor 10 de ani de prezență și activitate în România. Lungmetrajul va intra în cinematografe din 9 martie, distribuit de Independența Film. Evenimentul va avea invitați speciali, dar va fi deschis și publicului, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Porumboiu incadrat de fratii Dardenne la Cannes 2006Foto: Independenta Film

Frații Dardenne au influențat puternic cinematografia românească de azi. La început un nume de referință pentru filmul românesc contemporan, astăzi Jean-Pierre și Luc Dardenne colaborează cu regizorii români Corneliu Porumboiu și Cristian Mungiu. În 2006, la Cannes, ei îi înmânau premiul Camera d’Or lui Porumboiu pentru „A fost sau n-a fost?”. Anul acesta, compania Les Films Du Fleuve, casa de producție a lui Jean-Pierre și Luc Dardenne, co-produce cel mai recent lungmetraj al lui Cristian Mungiu.

Jean-Pierre și Luc Dardenne sunt printre cei mai cunoscuți frați din cinematografia mondială. Pentru că au scris, regizat și produs filme împreună încă de la debutul carierei lor cinematografice, frații se auto-caracterizează ca fiind „o singură persoană cu patru ochi”. Au început prin a realiza o serie impresionantă de documentare cu miză socială. Primul lungmetraj de ficțiune semnat de Jean-Pierre și Luc Dardenne intra în cinematografe la sfârșitul anilor 80 („Falsch, 1987). De atunci, frații au câștigat de două ori Palme d'Or-ul la Festivalul de Film de la Cannes, o dată în 1999, pentru „Rosetta”, și a doua oară în 2005, pentru lungmetrajul „L'Enfant”, urmate de foarte multe distincții la festivaluri internaționale de renume. În 2002, tot la Cannes, pelicula “Le Fils” le aduce premiul Juriului ecumenic și Premiul pentru cel mai bun actor, lui Olivier Gourmet. Lungmetrajul „Le Silence de Lorna” avea să primească, tot la Cannes, premiul pentru cel mai bun scenariu, în 2008. Aproape în fiecare an, frații sunt invitati de onoare ai Festivalului de la Cannes, unde filmele lor participă cu regularitate în competiția internațională.

„Le Gamin au Velo”, al optulea lungmetraj de ficțiune realizat de frații Dardenne, a avut premiera oficială la ediția din 2011 a Festivalului de la Cannes, în cadrul competiției internaționale și a primit Marele premiu al juriului. Scris, regizat și produs de Jean-Pierre și Luc Dardenne, „Le Gamin au Velo” îi are în rolurile principale pe Cécile de France, Thomas Doret și Jeremie Renier și spune povestea emoționantă a unui copil de 12 ani ce încearcă cu disperare să își redescopere tatăl care îl abandonase într-un cămin de orfani. Filmul a câștigat de asemenea premiul pentru cel mai bun scenariu la ediția din același an a European Film Awards, iar Thomas Doret a primit de curând Premiul Les Magritte du cinéma pentru cea mai bunã speranțã masculinã.

„Ne gândeam demult la o poveste despre o femeie care ajută un băiețel să se elibereze de violența ce îl ține prizonier. Imaginea de la care am plecat a fost cea a băiatului, acest bulgăre de nervi, pacificat și eliberat datorită unei alte ființe umane”, spune Luc Dardenne despre ideea acestui film.

Cyril, un băiat ce se apropie de vârsta de 12 ani - interpretat de Thomas Doret – urmărește cu încăpățânare un singur gând: să își regăsească tatăl de care s-a despărțit când acesta l-a dat unui cămin de copii. Cyril aleargă tot timpul, căutând cu disperare ceva ce îi lipsește. „Îl vedem adeseori pe bicicletă. De fapt, acest băiat fuge tot timpul, fără să își dea seama, după iubire.” (Jean-Pierre Dardenne). Cyril o întâlnește din întâmplare pe Samantha (Cécile de France), proprietara unui salon de coiffure din oraș, și care, într-un act de bunătate neașteptată, acceptă să îl găzduiască în casa ei în weekend-uri. Cyril, care inițial e interesat doar de ajutorul pe care Samantha i-l poate da în încercarea de a-l regăsi pe tatăl său, nu vede decât târziu afecțiunea pe care noua sa prietenă i-o poartă. Cei doi se vor apropia însă din ce în ce mai mult.

„Ceea ce definește cel mai bine stilul fraților Dardenne este simplitatea. Această poveste a unui băiețel care vrea să își reîntâlnească tatăl este demonstrativă. Forța e întotdeauna subterană și se folosește de sugestie. Cinema-ul fraților Dardenne nu dă lecții, refuză maniheismul și santajul sentimental. Și acest lucru mi-a placut enorm”, povestește Cécile de France despre cel mai recent film în care joacă.

Thomas Doret, interpretul rolului principal, în vârstă de numai 13 ani, este la primul său rol într-un film. Frații Dardenne mărturisesc că au fost impresionați de intensitatea privirii sale și de aerul încăpățânat care îl face să intre foarte ușor în pielea personajului, precum și de capacitatea sa neobișnuită de a reține texte lungi și de a reuși să își păstreze concentrarea pe durata repetițiilor și a filmărilor îndelungate. „Thomas a descoperit spontaneitatea personajului său mult mai repede decât mine”, spune Cécile de France.

Într-o recenzie publicată în revista americană de specialitate Variety, criticul de film Peter Debruge scrie: „Frații Dardenne fac filme care îți reamintesc faptul că cele mai captivante povești se petrec exact în fața ferestrei tale, mai degrabă decât în cosmos, în trecuturi îndepărtate sau în orice alte locuri unde ne poate purta cinema-ul. Dar, departe de a reduce acest mediu de comunicare, frații îl ridică, așa cum fac și cu „Le Gamin au Vélo”, un nou film neorealist arthouse care scoate la suprafață încă o dată stilul observațional profund umanist al realizatorilor săi.”

Frații Dardenne vin în România la invitația Delegației Valonia-Bruxelles la București, reprezentanta diplomaticã a Guvernelor belgiene francofone: al Comunitãții franceze și al Regiunii valone. Ea are misiunea de a asigura relațiile diplomatice bilaterale și de a face cunoscute bogãția și diversitatea Belgiei francofone, și de a sprijini parteneriate și proiecte concrete de cooperare bilateralã sau multilateralã. Cu ocazia aniversãrii a 10 ani de la deschidere, Delegația Valonia-Bruxelles propune un program special de activitãți pe tot parcursul anului 2012. Pentru a lansa acest program special, Delegația i-a invitat la București pe celebrii regizori belgieni francofoni Jean-Pierre și Luc Dardenne, excelenți ambasadori ai legãturilor strânse dintre cinematografia belgianã francofonã și cinematografia româneascã.

„Jean-Pierre și Luc Dardenne sunt cei mai buni ambasadori ai cinematografiei belgiene francofone și ai legãturii strânse cu cinematografia româneascã. Este o mare bucurie cã au acceptat sã vinã la București pentru a prezenta « Le Gamin au vélo » și pentru a lansa cea de-a zecea aniversare a Delegației Valonia-Bruxelles”, spune doamna Fabienne Reuter, Șefa Delegației Valonia-Bruxelles la București.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Independența Film, TV5 Monde și Uniunea Cineaștilor din România.