Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava, a lansat, joi, o serie de acuzatii dure la adresa ministrului justitiei, Catalin Predoiu, pe care il acuza ca ignora pozitia unitara a judecatorilor si procurorilor cu privire la proiectul de lege prin care se inaspresc abaterile disciplinare ale magistratilor.

Intr-un material postat pe site-ul CSM si citat de Agerpres, Horatius Dumbrava reproseaza ministrului justitiei ca refuza un dialog pe tema proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr, 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 317/2004 privind CSM.

"Fara a minimiza importanta corespondentei institutionale - cu atat mai mult cu cat, pentru Ministerul Justitiei a devenit o practica cu conotatii propagandistice, cel putin in ceea ce priveste relatia cu institutia noastra - aceasta nu inlocuieste nicidecum beneficiile unei consultari reale, ale dialogului si, de ce nu, chiar ale negocierii. Dincolo de tactica 'acoperirii cu hartii', care nu stim cui foloseste, constatam cu regret ca este evitat - constant - un dialog pe probleme de actualitate ale sistemului de justitie, ca nu s-a reusit pana acum conturarea unei agende comune privind obiectivele de esenta ale sistemului", afirma Horatius Dumbrava.

Presedintele CSM mai spune ca in Raportul privind progresul justitiei in Romania al Comisiei Europene - 2011 se semnaleaza ca Ministerul Justitiei nu a fost capabil sa adopte strategia pentru 2011-2014, "pe care, cu un entuziasm debordant, o anunta la jumatatea anului 2010".

"In alta ordine de idei, manipularea opiniei publice - in conditiile in care refuzati cu obstinatie, inca de la preluarea mandatului de catre noul CSM, dialogul deschis si constructiv pe teme majore ale sistemului de justitie - prin lansarea in spatiul public a unor informatii care nu corespund realitatii, cum ca actualele modificari legislative, al caror initiator sunteti, au fost intocmite si propuse de catre magistrati, poate crea, pe moment, un capital de imagine, care, insa, nu valoreaza eficienta institutionala. Parcursul istoric al acestor modificari, ca si propunerile facute de catre magistrati, inca din 2010, si care au zacut inexplicabil, mult timp pe masa ministeriala, spun cu totul altceva", sustine Horatius Dumbrava.

Presedintele CSM afirma ca la nivelul parchetelor si instantelor exista un punct de vedere unitar cu privire la modificarea celor doua legi, iar acest punct de vedere nu trebuie ignorat de Ministerul Justitiei.

Tot pe site-ul CSM a fost publicata o nota centralizatoare privind opiniile judecatorilor si procurorilor in legatura cu proiectul de lege referitor la abaterile disciplinare, procedura disciplinara, organizarea Inspectiei Judiciare si statutul inspectorilor judiciari.

Magistratii considera ca proiectul Ministerului Justitiei extinde sfera abaterilor disciplinare, "ceea ce este de natura sa creeze o forma de presiune asupra magistratilor si contravine principiului independentei justitiei si celui al garantarii dreptului la un proces echitabil".