Conducerea PDL a decis luni asumarea politica a initiativei unei hotarari de Guvern privind infiintarea unui muzeu national al dictaturii comuniste, a anuntat initiatorul propunerii, prim-vicepresedintele democrat-liberal Teodor Baconschi, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, muzeul se va afla in incinta halei Filaret, iar sub umbrela sa vor functiona un institut de cercetare si documentare care va reuni structurile institutionale care activeaza in acest domeniu, printre care si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Institutul Revolutiei Romane.

"Imi doresc ca PDL sa promoveze foarte rapid infiintarea acestui muzeu. Anul acesta se implinesc, practic, cinci ani de cand presedintele Romaniei, asumandu-si raportul comisiei prezidentiale, a condamnat in plenul Parlamentului crimele comunismului si va reamintesc ca printre recomandarile acelui raport se numara si infiintarea unui astfel de loc al memoriei, loc al pedagogiei pentru noile generatii", a declarat Baconschi.

Baconschi a precizat ca, potrivit unui sondaj de opinie realizat in perioada 27 august-2 septembrie 2010, reluat anul acesta, 51% dintre respondenti au considerat ca acest muzeu este necesar.

"Bucurestiul este singura capitala est-europeana din fostul spatiu de influenta sovietica unde o asemenea institutie nu a existat pana acum. Cred ca muzeul va avea un discurs mai larg, va include si memoria suferintelor prin care au trecut minoritatile nationale in perioada dictaturii comuniste. (...) Ca sediu a fost sugerata hala Filaret. Guvernul va schita un desen institutional transpartinic pentru acest muzeu. Se poate imagina o inaugurare a unei prime expozitii temporare pana la sfarsitul acestui an, iar pilonii institutionali ai muzeului memorial vor fi educatia publica si cultura democratica, muzealizarea, cercetarea stiintifica si documentarea represiunii", a spus ministrul.

Costurile vor putea fi compensate atat prin punerea in vanzare a biletelor de acces in muzeu, cat si prin reorganizarea administrativa a unor institutii care gestioneaza si astazi memoria comunismului si care, potrivit democrat-liberalului, "de multe ori se suprapun".