Fosta maica stareta de la Manastirea Tanacu din judetul Vaslui, condamnata la sase ani de inchisoare pentru moartea maicutei Irina Cornici intr-un proces de exorcizare, a fost eliberata conditionat, marti, din Penitenciarul Bacau, unde a ispasit ultimul an de pedeapsa, transmite Mediafax.

Incarcerata in ianuarie 2008, odata cu alte trei foste maicute si cu fostul preot Daniel Corogeanu, fosta stareta Nicoleta Arcalianu a iesit din penitenciar odata cu ispasirea a doua treimi din pedeapsa, precum si datorita comportamentului exemplar pe care l-a avut pe timpul executarii pedepsei.

De altfel, inainte de eliberare, fosta maicuta Neonila, asa cum era cunoscuta la Manastirea Tanacu inainte de a fi arestata, a fost supusa unei evaluari in cadrul comisiei pentru eliberari conditionate a Penitenciarului Bacau.

"Comisia de eliberari conditionate s-a intrunit in plen si a propus eliberarea conditionata a persoanei private de libertate Nicoleta Arcalianu, propunere inaintata catre instanta. Magistratii Judecatoriei Bacau au dispus punerea in libertate a fostei maicute, care se afla in penitenciarul de la Bacau din august 2010, atunci cand a fost transferata din Penitenciarul Vaslui", a declarat, marti, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Bacau, Madalina Matasaru.

Fosta stareta de la Manastirea Tanacu a fost condamnata definitiv si irevocabil de Inalta Curte de Casatie si Justitie la sase ani de inchisoare pentru comiterea infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal, fapta care a condus la moarte maicutei Irina Cornici.

In prezent, singura persoana inca incarcerata in cazul "Tanacu" este fostul preotul Daniel Corogeanu, care, cel mai probabil, va fi eliberat conditionat la inceputul anului viitor, el fiind condamnat la sapte ani de inchisoare.

Celelalte trei maicute din acelasi dosar au fost eliberate din penitenciar la sfarsitul anului trecut, dupa ce au fost condamnate la cinci ani de inchisoare pentru aceeasi fapta.

In iunie 2005, cele patru maicute si preotul Petru Corogeanu au rastignit pe o cruce improvizata din lemn o tanara in varsta de 23 de ani pentru a fi exorcizata. Dupa trei zile de chinuri groaznice, in care nu a mancat si nu a baut nimic, Irina Cornici a murit.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis condamnarea preotului Corogeanu la sapte ani de detentie, pentru lipsire de libertate in mod ilegal. Maicuta Nicoleta Sofia Arcalianu a primit sase ani de inchisoare, iar maicutele Adina Lucia Cepreaga, Simona Bardanas si Elena Otel cate cinci ani, pentru aceeasi infractiune.