Zeci de supravietuitori au comemorat luni si marti la Iasi pogromul indreptat de regimul Ion Antonescu impotriva evreilor si romilor, de la care au trecut 70 de ani.

Supravietuitori ai pogromului din IasiFoto: Hotnews

"A ramas trauma adanca in inima a unui copil de cinci ani, cand tata m-a luat pe umeri si ne-au dus la chestura. Si nemtii si romanii lui Codreanu si au inceput sa traga".

Asa isi incepe povestea unul dintre supravietuitorii evenimentelor de acum 70 de ani. Prezent la dezvelirea obeliscului ridicat in fata Sinagogii Evreilor din Iasi in amintirea celor peste 13.000 de evrei asasinati, acesta isi aminteste cu ochii in lacrimi acele momente.

Descarca fisierul audio in format MP3

Un supravietuitor, in fata Sinagogii din Iasi

Un supravietuitor, in fata Sinagogii din Iasi

Foto: Hotnews

Un alt martor, prezent la dezvelirea placii comemorative de la cladirea monument a fostei Chesturi din Iasi, isi aminteste atmosfera de teroare din trenurile mortii care au transportat evreii de la Iasi pana la Podu Iloaie.

Un al treilea supravietuitor povesteste cum a reusit sa ramana in viata, in momentul in care a fost urcat cu forta in "trenul mortii", scobind o gaura in podeaua de lemn a vagonului cu ajutorul unui cutitas.

Descarca fisierul audio in format MP3

"Omenirea nu trebuie sa uite acele crime", spune Paul Schwartz, vicepresedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.

Cu ocazia manifestarilor din Iasi, consilierul prezidential Iulia Fota a transmis un mesaj din partea lui Traian Basescu. "Pogromul de la Iasi, din 27-29 iunie 1941, reprezinta una dintre cele mai tragice pagini din istoria evreilor din Romania. Actiunile de distrugere fizica a evreilor din Iasi s-au desfasurat la ordinul expres al lui Ion Antonescu, secondat de autoritatile publice locale.... Pentru faptele de la Iasi, din iunie 1941 ca si pentru alte fapte similare, precum cele de la Bucuresti, din 21-23 ianuarie 1941, nimeni, niciodata, individ sau autoritate nu va putea gasi vreo justificare sau vreo scuza", se arata in mesajul remis de Presedintie.

Programul "70 de ani de la Pogromul din Iasi" a fost deschis luni prin comemorarile de la cimitirele din Podu Iloaiei si Targu Frumos, unde au fost prezenti primarii celor doua orase, reprezentanti ai INSHR-EW, ai Comunitatii Evreilor din Iasi, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Aurel Vainer, reprezentanti ai Muzeului Holocaustului din Washington.

La vernisajul expozitiei "Destine intrerupte. 70 de ani de la Pogromul din Iasi", doi ieseni au protestat in fata Muzeului Unirii afisand un banner cu mesajul "Stapani veti ajunge numai daca noi vom pieri". Cei doi au fost dusi la o sectie de politie, la audieri, pentru a se stabili daca mesajul de pe banner avea un caracter antisemit.

Marti au fost dezvelite doua placi comemorative. Una pe cladirea-monument a fostei Chesturi din perioada interbelica, imobil in beciul caruia sute de evrei au fost torturati sau ucisi, si o alta pe cladirea Garii, locul de unde supravietuitorii chinurilor de la Chestura au fost obligati sa se urce in cele doua vagoane de marfa, special pregatite, care au plecat spre Calarasi si Podu Iloaiei, 2.713 evrei murind atunci.