Judecatoarea Mona Pivniceru, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), a fost aleasa, vineri, in functia de membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Mona Pivniceru a primit 49 de voturi, in timp ce contracandidata sa din turul doi, judecatoarea Gabriela Barsan, sefa Sectie de Contencios Administrativ a Curtii Supreme, a primit 47 de voturi. In primul tur, Mona Pivniceru a primit 32 de voturi, iar Gabriela Barsan a primit 37. Cel de-al treilea candidat, judecatorul Adrian Bordea a primit 25 de voturi si a iesit din cursa, a precizat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Curtii Supreme.

Mona PivniceruFoto: Agerpres

Judecatoarea Gabriela Barsan care a pierdut la mustata alegerile pentru CSM, a mai participat la alegerile pentru CSM si in anul 2010 cand a pierdut cu 51 de voturi in fata Lidiei Barbulescu (69 voturi) si Mircea Aron (62 de voturi). Gabriela Barsan, sotia profesorului Corneliu Barsan - judecatorul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, este presedinta Sectiei de Contencios-Administrativ a Curtii Supreme.

Cine este Mona Pivniceru - presedintele AMR care s-a luat la harta cu Basescu

Mona Pivniceru este judecator 22 de ani. Este nascuta la Husi si a urmat cursurile Facultatii de Drept din Iasi - promotia 1982. Are doua titluri de doctor in Drept si autor a peste 40 de lucrari si 60 de studii de Drept. Din anul 2009 este presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR). A fost numita la Inalta Curte in 2010, dupa ce de-a lungul timpului a fost judecator, pe rand, la Judecatoria, Tribunalul si Curtea de Apel Iasi.

Mona Pivniceru

Mona Pivniceru

Foto: Agerpres

Mona Pivniceru a devenit celebra pentru disputa verbala pe care a avut-o in 2009 cu presedintele Traian Basescu la o sedinta a CSM. Presedintele AMR i-a reprosat presedintelui ca a venit la CSM cu o opinie deja facuta, referitoare la protestele magistratilor din acea perioada, si i-a cerut sa-i asculte solicitarile.

"Va ascult la televizor, cum apareti la televizor ma uit la dumneavoastra ca la Dumnezeu. Stiu ce ganditi. N-as vrea sa intru cu dumneavoastra in niciun fel de disputa. Am venit in baza dreptului constitutional de a fi la CSM, v-am exprimat niste puncte de vedere, dumneavoastra faceti ce vreti cu ele", i-a replicat Basescu. Citeste despre disputa dintre presedintele Basescu si Mona Pivniceru aici.

In martie 2010, AMR, prin vocea presedintelui Mona Pivniceru, a intrat in conflict deschis cu fostul CSM. AMR a contestat si a cerut anularea alegerii presedintelui si vicepresedintelui Consiliului, Florica Bejinariu, respectiv, Gratiana Isac. AMR a considerat ca alegerea presedintelui CSM a fost viciata si ca Florica Bejinariu este lipsita de probitate morala deoarece asupra sa planeaza suspiciuni, confirmate prin acte oficiale, cu privire la calitatea de colaborator al fostei Securitati. (Detalii mai multe aici)

In aprilie 2010, Mona Pivniceru declara in cadrul unui dezbateri la CSM pe tema proiectului legii unitare a pensiilor, ca magistratii ar trebui sa militeze pentru a fi inlaturata interdictia de a desfasura activitati economice si astfel nu ar mai fi nevoiti sa ceara pensie de serviciu. (Citeste si: Mona Pivniceru: Magistratii ar trebui sa aiba libertatea de a desfasura activitati economice)

S-a abtinut in cazul Voicu pe motiv ca este prietena cu familia judecatorului Costiniu

Tot in aprilie 2010, Mona Pivniceru, judecator la Sectia civila a ICCJ, a formulat o cerere de abtinere in procesul privind arestarea lui Catalin Voicu motivand ca se afla intr-o relatie de prietenie cu familia judecatorului Florin Costiniu, implicat si el in caz. Detalii aici.

La inceputul anului, revista Kamikaze scria ca Mona Pivniceru locuieste intr-un imobil din zona Kiseleff - 1 mai, inchiriat de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei de la RAAPPS cu aproape 3.000 de euro lunar.

Potrivit declaratiei sale de avere, judecatorul de la Sectia Civila din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu detine locuinta personala in Bucuresti. Reporterii Kamikaze relateaza ca Pivniceru locuieste intr-un imobil de 300 de metri patrati, de pe strada Eliza Leonida Zamfirescu, care apartine sefului Camerei de Comert, avocatul iesean Mihail Vlasov.

Potrivit sursei citate, Mihail Vlasov este membru al PNL. In 2008, a fost, pentru citeva luni, deputat, dar la alegerile din toamna aceluiasi an nu a mai prins inca un mandat. Seful Camerei de Comert si Industrie a Romaniei este socrul lui Cristian David, fostul ministru PNL de Interne intre 2007 si 2008.

Despre raspunderea materiala a judecatorilor: "E doar o chestiune de imagine"

In legatura cu discutiile din ultima perioada privind raspunderea materiala a judecatorilor, Mona Pivniceru s-a aratat de parere ca aceasta idee este o "chestiune de imagine". Mona Pivniceru sustine ca "nimeni nu este interesat de mecanismul juridic. Toata lumea vorbeste despre raspunderea magistratilor, dar in realitate toti se gandesc la sanctiunea care ar putea fi aplicata judecatorului".

Presedintele AMR a mai afirmat ca "este un neadevar ca judecatorii din Romania sunt refractari la raspundere. Proiectul de lege privitor la raspunderea magistratilor a fost facut de Asociatia Magistratilor din Romania, in colaborare cu UNJR. Discutia s-a blocat la mecanismul in virtutea caruia judecatorul poate fi expus raspunderii materiale. In opinia mea, se doreste ca judecatorul sa raspunda pentru orice hotarare pe care o da. Se vrea sacrificat judecatorul pentru imaginea publica. Raspunderea materiala a judecatorilor e doar o chestiune de imagine". Despre discutiile privind raspunderea materiala a magistratilor puteti citi mai multe aici.

Alegeri pentru cele trei locuri libere din CSM

Vineri, pe 24 iunie, au avut loc alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe locurile lasate libere de Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea. Alegerile s-au desfasura la nivelul curtilor de apel, a parchetelor de pe langa judecatorii si la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Cele trei locuri de membru CSM care s-au pus la bataie vineri sunt cele lasate libere de Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea, invalidati la CSM de Curtea Constitutionala la inceputul acestui an, pe motiv ca au incalcat legea atunci cand au candidat pentru un al doilea mandat de membru al Consiliului.

CSM a decis reluarea intregii proceduri de alegeri de la etapa initierii si pregatirii pentru cele trei posturi, respectiv un post la Inalta ICCJ, un post la curtile de apel si un post la parchetele de pe langa judecatorii.

Pe cele trei locuri vacante in CSM au candidat la alegerile din 24 iunie 2011 urmatorii:

Candidatii pentru curtile de apel:

  • Dana Cristina Garbovan, judecator Curtea de Apel Cluj,
  • Alina Nicoleta Ghica, judecator Curtea de Apel Bucuresti,
  • Mihai Viorel Tudoran, judecator Curtea de Apel Ploiesti.

Candidatii pentru parchetele de pe langa judecatorii:

  • Florentina Gavadia, Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 6,
  • Claudiu Constantin Sandu, Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov,
  • Otilia Iolanda Elena Miclosina, Parchetul de pe langa Judecatoria Resita,
  • Ionel Dorel Motiu, Parchetul de pe langa Judecatoria Marghita,
  • Alexe Scurtu, Parchetul de pe langa Judecatoria Gaesti.

Inalta Curte de Casatie si Justitie:

  • Mona Pivniceru
  • Adrian Bordea
  • Gabriela Barsan

Despre cei trei candidati la un loc in CSM de la ICCJ puteti citi mai multe aici: Vineri au loc noi alegeri pentru trei locuri in CSM / Cea mai interesanta disputa, la ICCJ: Pivniceru, Bordea si Barsan