Una dintre variantele de reforma administrativa a Romaniei propusa de presedintele Traian Basescu prevede crearea a opt regiuni si mentinerea judetelor Covasna si Harghita in forma actuala, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Pe de o parte, aceasta formula reprezinta pentru maghiari o varianta mai buna decat cele opt regiuni prezentate initial de presa, in care judetele Covasna si Harghita erau comasate cu Mures, Alba, Sibiu si Brasov, deoarece raman cu doua judete in care populatia este majoritar maghiara, au precizat sursele citate.

Pe de alta parte insa, aceasta propunere scoate din discutie Tinutul Secuiesc, ceea ce nu corespunde cu doleantele UDMR.

Potrivit surselor citate, UDMR ar prefera mai degraba o varianta cu noua judete, respectiv cele opt regiuni plus Covasna si Harghita comasate intr-o singura regiune.

Sursele citate au precizat ca este vorba de o varianta de lucru, nefiind luata nicio decizie pana in prezent.

UPDATE Marko Bela confirma informatia: PDL ar fi dispus sa accepte mentinerea statutului pentru judetele Harghita si Covasna.

Erdelyi Magyar Televizio a publicat o declaratie a fostului presedinte al UDMR Marko Bela referitoare la reorganizarea administrativa si ultima propunere pentru mentinerea statutului judetelor Harghita si Covasna. Erdelyi Magyar Televizio a publicat declaratia lui Marko Bela sub titlul "Statut special pentru Tinutul Secuiesc", sintagma apartine postului TV nu fost folosit de fostul presedinte al UDMR.

"Desi PDL insista pe ideea cu mega-judetele, ar fi dispus sa accepte o solutie separata pentru Tinutului Secuiesc, in care cele doua judete Harghita si Covasna sa-si mentina statutul", a declarat Marko Bela pentru Erdelyi Magyar Televizio.

"Propunerea partidelor din coalitia de guvernare va fi dezbatuta in sedinta Consiliului Unional de la finalul acestei saptamani", a precizat Marko Bela.

Potrivit aceleiasi surse, Marko Bela ar fi catalogat aceasta propunere drept interesanta, dar care necesita clarificari deoarece sunt intrebari care nu au inca un raspuns.

"Pe cate avantaje prezinta aceasta solutie tot atatea dezavantaje prezinta, de asemenea nu raspunde la problema judetului Mures sau a regiunii Patriun (judetele Arad, Bihor, Maramures, Satu-Mare si Sălaj. n.red.). Dar cum in acel moment s-a ivit aceasta solutie sigur ca trebuie sa fie analizata", a adaugat el.