Ambasadorul uneia dintre tarile “axei raului” (eticheta lipita pe Iran, in 2002, de presedintele G.W.Bush) locuieste la Bucuresti intr-o impunatoare casa boiereasca, aflata la 500 de metri de Piata Victoriei. In salonul de primire, unde predomina auriul fotoliilor si al serviciului de ceai, dr. Bahador Aminian Jazi ne saluta cu mainile impreunate in dreptul pieptului.

Ambasadorul Iranului, dr.Bahador Aminian JaziFoto: Hotnews

Venit dintr-o tara unde 60% dintre studenti sunt femei iar condamnatii sunt spanzurati in public, Ambasadorul are de interpretat o partitura dificila la Bucuresti. Statele Unite, cel mai mare dusman identificat al Iranului, sunt cel mai apropiat aliat al Romaniei. Rusia, unul dintre sustinatorii autoritatilor de la Teheran, nu este deloc simpatizata la Bucuresti. Printre replici scurte si taioase, discutia a curs sub privirea severa a liderilor Revolutiei Islamice din 1979, portretizati intr-un tablou aflat pe peretele Ambasadei Iranului la Bucuresti.

Vlad Mixich: De curand, echipa feminina de fotbal a Iranului a fost exclusa de la jocurile olimpice in urma unei decizii FIFA. Motivul a fost valul islamic pe care jucatoarele il poarta in timpul meciurilor. Ne puteti explica de ce acest val (hijab) este atat de important?

Bahador Aminian Jazi: Noi avem anumite reguli islamice care cer femeilor sa nu poarte anumite rochii. Ele au ales sa poarte vestmantul islamic. In sport, Iranul e prima tara dintre toate tarile islamice care, prin folosirea acestui tip de echipament, le-a oferit femeilor credincioase oportunitatea de a practica orice fel de sporturi, inclusiv fotbalul. In ultimii ani au castigat medalii in competitii internationale, purtand acest echipament islamic. Cred ca asta e un lucru bun pentru toate doamnele musulmane. Daca si ceilalti le-ar putea oferi doamnelor posibilitatea de a-si desfasura propriile activitati, ar fi foarte bine.

V.M.: De ce credeti ca FIFA le-a exclus?

Bahador Aminian Jazi: Pentru ca si ei au propriile reguli. Au un cod vestimentar special. Cand am negociat cu ei au acceptat echipamentul nostru, in mai multe sporturi nu doar in fotbal. Dar din nefericire nu au mai dat dovada de aceeasi flexibilitate. Exista milioane de femei musulmane care cred ca trebuie sa-si poarte hijab-ul si, daca FIFA le doreste in acest sport, ar trebui sa accepte codul vestimentar islamic.

V.M.: Dar daca la acest nivel, al sportului, cultura iraniana nu poate trai alaturi de cultura occidentala, care credeti ca sunt sansele ca in viitor, in domenii mai importante, sa se ajunga la un punct comun?

Bahador Aminian Jazi: Cred ca cele doua tabere ar trebui sa-si respecte reciproc credintele. Doar asa astfel de probleme ar putea fi rezolvate. Sunt sigur ca, in viitor, tarile occidentale vor accepta ca exista si alti oameni, care au propria civilizatie, si ca nu trebuie sa le impunem regulile noastre si credintele noastre. Daca cineva are propria-i credinta, de ce trebuie sa-i impui regulile si codurile tale?

"IRANUL INCEARCA SA FIE O PUTERE NUCLEARA PASNICA"

V.M.:Un articol recent din saptamanalul american "The New Yorker" dezvaluie cea mai importanta stire despre Iran aparuta in presa americana in 2011. Ultimul raport al spionajului american (National Intelligence Estimate) constata ca nu exista dovezi concludente ca Iranul ar fi incercat sa construiasca arme nucleare din 2003 incoace. Atunci de ce sunt anumiti oficiali americani atat de ingrijorati de existenta unui Iran nuclear?

Bahador Aminian Jazi: Nu exista documente solide in ultimii ani despre programul nuclear iranian. Chiar si Agentia Internationala pentru Energie Atomica (IAEA) nu sustine ca Iranul ar derula programe periculoase. Ceea ce continua ei sa spuna este ca nu sunt siguri daca Iranul are sau nu intentii de a dezvolta programe militare nucleare. Dovezi nu au, spun doar ca nu au incredere. Astfel, cred ca incearca sa-si gaseasca scuze pentru a pune presiune pe Iran. Chestiunea nucleara este folosita pentru a determina Iranul sa-si schimbe politicile.

V.M.: “Iranul poate deja sa imbogateasca uraniu la o puritate de 90%” spunea fostul ambasador american Thomas Pickering, membru al Consiliului American-Iranian si un sustinator al reluarii relatiilor dintre Teheran si Washington. Mai exact, el ne spune ca desi Iranul nu doreste inca arme nucleare, stie si le poate deja construi. Care vor fi beneficiile Iranului atunci cand va deveni o putere nucleara?

Bahador Aminian Jazi: E vorba despre interesul nostru national. Daca posezi aceasta tehnologie, rangul tau se va schimba. Ceilalti te vor putea privi ca pe o putere nucleara pasnica. Iranul incearca sa fie asa ceva. Chiar inainte de revolutia islamica, acum 35 de ani, Statele Unite si Germania au dorit sa construiasca in Iran centrale nucleare. Apoi au inchis aceste programe dar noi am decis sa le continuam. Avem nevoie de asa ceva pentru industria farmaceutica, pentru domeniul energetic. De ce noi sa nu avem asa ceva, atunci cand alte natiuni poseda aceasta tehnologie de mai mult de 50 de ani? Dar in prezent nu avem niciun program de imbogatire a uraniului la 90%.

V.M.: Atunci de ce inspectorii IAEA isi exprima frustrarea in ceea ce priveste nivelul de cooperare al Iranului in a permite controalele Agentiei?

Bahador Aminian Jazi: E vorba din nou de presiune politica. Doar patru sau cinci tari au primit avizul Agentiei ca nu au niciun fel de program de inarmare nucleara. In urma presiunilor politice la care sunt supusi ne-au cerut sa semnam niste protocoale aditionale, desi noi respectam toate regulile internationale in domeniu. In trecut, am acceptat voluntar sa semnam aceste protocoale, desi nu era necesar. Ne-am razgandit cand nu au mai cooperat cu noi si atunci nu am mai semnat aceste protocoale aditionale. Multe alte tari nu au semnat aceste protocoale si cred ca e ceva normal pentru ca nu exista dovezi ca Iranul ar dezvolta arme nucleare.

V.M.: Analistii occidentali sustin ca, pana in 2015, Iranul va avea arme nucleare. Deja se vorbeste despre asta ca despre o certitudine...

Bahador Aminian Jazi: De 7-8 ani, in special israelienii, spun ca in cativa ani Iranul va avea bomba atomica. Repeta asta de atatia ani si deocamdata vedem care este realitatea.

V.M.: Romania va gazdui scutul american anti-racheta. Schimba in vreun fel acest eveniment relatiile dintre Romania si Iran?

Bahador Aminian Jazi: Nu cred. Stim ca Romania are relatii foarte bune cu Statele Unite, chiar si in domeniul militar. Dar pana ce asta nu va dauna direct interesului national iranian, noi nu o consideram ca fiind o amenintare.

Deocamdata importati gaz din Rusia. Cred ca in viitor, in special gandindu-ne si la programul scutului anti-racheta, s-ar putea sa aveti cateva probleme cu ei.

dr. Bahador Aminian Jazi

Credem ca scutul anti-racheta nu ne este noua menit. Noi nu avem niciun program nuclear indreptat impotriva oricarei alte parti, in special in Europa. Rachetele noastre au doar un rol defensiv.

V.M.: Inalti oficiali romani au declarat, nu o singura data, ca scutul anti-racheta nu este indreptat impotriva Rusiei. Mai mult, se spune ca acest scut va contracara potentialele atacuri venite dinspre Iran.

Bahador Aminian Jazi: Dar va intreb: oare Rusia crede asta?

V.M.: Nu stiu.

Bahador Aminian Jazi: Eu ma gandesc ca rusii nu cred asta si nici noi nu credem.

V.M.: Atunci impotriva cui este indreptat acest scut anti-racheta?

Bahador Aminian Jazi: Acest scut nu este nou. Vine din 1984 cand a fost proiectat pentru a distruge suprematia Uniunii Sovietice. A functionat in acea perioada si cred ca este o idee prin care acum se doreste sa lase Rusia fara aparare. Rusia, care este suspicioasa in aceasta privinta, a propus Statelor Unite sa-si stabileasca o baza pe teritoriul ei, langa granita iraniana. Va rugam veniti aici si va vom pune toate facilitatile la dispozitie, le-au spus rusii. Dar americanii nu au acceptat.

V.M.: Sugerati deci ca acest scut anti-racheta este indreptat impotriva Rusiei?

Bahador Aminian Jazi: Da. Este impotriva Rusiei.

V.M.: Dupa dezastrul nuclear de la Fukushima, Germania si chiar Italia vor stopa dezvoltarea centralelor nucleare. De ce Iranul continua sa insiste in aceasta directie, chiar si dupa ce s-a intamplat in Japonia?

Bahador Aminian Jazi: Nu cred ca aceste tari si-au inchis toate optiunile si tehnologiile legate de energia nucleara. Dar si-au dat seama, chiar si in Japonia, ca nu trebuie sa mai fie atat de dependenti de asta. In Iran dorim sa folosim aceste tehnologii si centrala nucleara de la Bushehr are toate garantiile si este sigura in cazul unor cutremure. Speram sa nu avem astfel de evenimente la Bushehr.

V.M.: Stiu ca, pentru a construi centrala de la Bushehr, economia iraniana a fost atat de suprasolicitata incat alimentarea populatiei cu electricitate a fost intrerupta doua ore pe zi in 2009. Au fost intrebati oamenii daca sunt de acord cu astfel de sacrificii?

Bahador Aminian Jazi: In 2009 am avut o penurie energetica si asta chiar ne-a incurajat sa gasim alte resurse pentru centralele noastre. Astazi folosim petrolul si gazul nostru dar credem ca nu e bine si rezonabil sa ardem gaz si petrol pentru a produce energie, cand putem investi in alte mijloace precum hidrocentrale, panouri solare si centrale nucleare. De ce sa ardem tot ce avem? Taierile de electricitate nu s-au datorat constructiei de la Bushehr. Asta arata cat de repede creste economia noastra si cererea si ca avem nevoie de alte surse de energie. Daca am fi putut folosi centrala de la Bushehr, astfel de probleme nu ar fi aparut.

"AVEM CATEVA INDOIELI IN PRIVINTA UCIDERII LUI BIN LADEN"

V.M.: E adevarat ca dupa atacurile al-Qaeda din 9/11 de la New York, iranienii au aprins pe strazile din Teheran lumanari in memoria victimelor americane?

Bahador Aminian Jazi: Exista diferite mituri despre Iran si unul dintre ele este relatia dintre Iran si terorism. Oamenii din spatele acestor atacuri teroriste nu sunt iranieni, nu avem nicio relatie cu ei, sunt dusmanii nostri si continua si astazi sa deruleze actiuni chiar impotriva Iranului. Noi nu suntem impotriva poporului american, dar suntem impotriva al-Qaeda. E adevarat ca, atunci, anumiti iranieni au iesit in strada pentru a comemora victimele atacurilor din New York. Acea operatiune al-Qaeda nu a fost una justa.

V.M.: Ce parere aveti despre uciderea lui Osama bin Laden?

Bahador Aminian Jazi: Avem unele indoieli pe tema asta. Cum am mai spus, principalul dusman al al-Qaeda a fost Iranul pentru ca ei fac parte din gruparile de fundamentalisti islamisti pentru care musulmanii siiti, cum sunt iranienii, sunt dusmani. Noi credem ca al-Qaeda nu este o miscare islamica. Dar avem cateva indoieli in privinta uciderii lui bin Laden.

V.M.: Ce fel de indoieli?

Bahador Aminian Jazi: Nu au aratat niciun fel de fotografii. Au anuntat ca bin Laden a locuit intr-o zona aflata sub controlul serviciilor secrete pakistaneze. Apoi au schimbat mai multe imagini ale lui bin Laden si era clar ca in ele nu este bin Laden.

V.M.: Din informatiile aflate la dispozitia Teheranului este Osama bin Laden viu sau nu?

Bahador Aminian Jazi: Nu e viu. Dar nu stim cand a fost ucis. Poate a fost ucis mai devreme.

"AL-QAEDA FINANTEAZA PROTESTELE DIN SIRIA"

V.M.: Iranul si Statele Unite au, paradoxal putem spune, mai multe interese comune in viitorul Irakului si Afganistanului. Asa este?

Bahador Aminian Jazi: Daca ne intoarcem cu 8 ani in urma, noi am avut doi dusmani foarte puternici: Saddam Hussein si talibanii. Ne-am luptat si cu unii si cu altii si ei au ucis multi iranieni. Istoric am avut relatii bune cu Irakul si Afganistanul, dar nu cu aceste doua grupari. Din fericire astazi au disparut ambele. Noi sustinem puterea poporului in ambele tari.

V.M.: Criza siriana este in plina desfasurare in aceasta perioada. Premierul turc, Recep Erdogan, a declarat ca situatia din Siria este o mare ingrijorare pentru Turcia si a somat autoritatile siriene sa initieze reforme. Care este pozitia Teheranului in privinta protestelor impotriva regimului Assad?

Bahador Aminian Jazi: Din nou va spun ca suntem pentru puterea poporului nu doar in Siria, ci si in Egipt, Iordania, Tunisia, Palestina.

V.M.: Da, dar Iranul are relatii foarte bune cu regimul Assad.

Bahador Aminian Jazi: Asa este. Noi credem ca insusi Assad doreste sa initieze anumite reforme. Nu stiu cat de mult succes a avut in privinta asta, dar si el doreste anumite reforme. Dar cred ca exista anumite presiuni straine asupra regimului Assad. Exista anumiti straini care investesc in acesti protestatari, chiar si anumite grupari fundamentaliste care apartin al-Qaeda. Din pacate, situatia din Siria ar putea diviza aceasta tara. Pana si sauditii nu cred ca tulburarile din Siria sunt in interesul lor national.

V.M.: Spuneti ca al-Qaeda finanteaza protestele din Siria?

Bahador Aminian Jazi: Le finanteaza si chiar le furnizeaza arme. Toate aceste probleme, inclusiv lipsa reformelor, s-au acumulat si au dus la aceasta situatie foarte periculoasa.

V.M.: Credeti ca si americanii sprijina anumite grupari de protestatari din Siria?

Bahador Aminian Jazi: Cred ca israelienii si americanii sunt foarte interesati ca Siria sa fie slaba si cred ca investesc in asta.

"NU PUTEM PERMITE CA ORIENTUL MIJLOCIU SA IA FOC"

V.M.: Luna trecuta, Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a cerut Statelor Unite sa nu renunte la amenintarea unor atacuri militare asupra Iranului. Astfel de declaratii agresive facute de premierul israelian la adresa Iranului sunt binecunoscute. Dar dincolo de dimensiunea politica a declaratiilor, credeti ca intentiile Israelului de a ataca Iranul sunt serioase?

Bahador Aminian Jazi: De 4-5 ani am tot auzit despre aceste optiuni militare si despre o posibila invazie a Iranului. Dar noi suntem siguri ca nici americanii si nici israelienii nu au abilitatea sa atace Iranul. Suntem siguri ca nu pot ataca Iranul si ca folosesc asta doar ca pe o arma psihologica. Chestiunea iraniana nu este simpla. Statele Unite nu au putut rezolva nici problema irakiana, Irakul neavand greutatea geopolitica a Iranului si nici puterea noastra militara. Noi avem experienta a 8 ani de razboi cu Irakul. Cand Saddam a decis sa ne invadeze, toate celelalte tari l-au sustinut pe Saddam. I-au fost furnizate chiar si arme chimice, inclusiv europenii si americanii au facut asta. Noi avem aceasta experienta si o putem folosi, iar americanii stiu asta. Israelul nu poate rezolva nici macar problema Hezzbolah, care e un grup mai mic de 10.000 de oameni. Cum ar putea atunci sa rezolve problema iraniana?

V.M.: Nu doar Netanyahu este agresiv. Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmanidejad, este cunoscut pentru declaratii chiar mai dure. Am putea intelege ca limba politicienilor zboara uneori prea mult, dar si rachetele iraniene pot zbura. Explicati-ne va rog de ce, in timpul paradelor militare, rachetele iraniene Sahab 3 sunt drapate cu inscriptii care spun “Stergeti Israelul de pe harta”?

Bahador Aminian Jazi: Nu. Nu am spus vreodata ca vrem sa facem asta prin forta. Nu am spus niciodata ca dorim sa folosim forta pentru a sterge Israelul de pe harta. Nu ar fi ceva inteligent. Ar duce la haos si nu ar fi in beneficiul

La sfarsitul lui 2010, decanul Scolii de Relatii Internationale din Teheran a fost numit ambasador in Romania. Dr. Bahador Aminian Jazi este diplomat si profesor universitar, fostul director al Centrului de Studii Strategice al Institutului pentru Studii Politice si Internationale din Iran.

carte de vizita

nimanui in regiune. Doctor Ahmanidejad nu a spus niciodata ca vrem sa folosim forta pentru asta. Utilizarea fortei militare in aceasta regiune poate duce la rezultate foarte periculoase pentru toata lumea. Nu ne putem rezolva problemele folosind arme convetionale sau neconventionale. Da, credem ca situatia Israelului nu poate fi pastrata. Dar nu prin forta, ci prin puterea poporului. Priviti la Uniunea Sovietica. Daca imamul Khomeini ar fi spus acum 30 de ani ca Uniunea Sovietica se va prabusi, ar fi insemnat ca dorim sa folosim arme impotriva ei? Nu.

V.M.: Dar draparea rachetelor cu astfel de mesaje transmit un mesaj foarte puternic.

Bahador Aminian Jazi: Nu, nu. Toate armele noastre sunt defensive. Stim ca Israelul are sustinatori foarte buni, chiar si daca vor folosi arme. Noi traim in aceasta regiune si nu putem permite ca aceasta zona sa ia foc.

V.M.: Spuneti asadar ca aceste declaratii razboinice ale politicienilor iranieni si israelieni sunt doar retorica si ca zona se afla sub semnul jocului de suma zero, asa cum s-a intamplat in Europa razboiului rece?

Bahador Aminian Jazi: Noi stim ca Israelul intelege ca nu poate folosi forta militara impotriva Iranului. Nici Iranul nu are nicio intentie sa foloseasca asa ceva. Israelul insa ii foloseste pe americani pentru a pune presiune pe noi. Nu ne permit sa ne dezvoltam economic si sa devenim mai puternici pentru ca, in mod natural, noi am avea o pozitie foarte buna in regiune.

AM DISCUTAT CU ACTORI PRIVATI DIN ROMANIA DESPRE UN PROIECT PRIN CARE SA ADUCEM GAZELE IRANIENE AICI

V.M.: Recent ati vorbit despre mii de turisti iranieni care ar putea deveni turisti in Delta Dunarii. Veti semna un acord de cooperare cu Bucurestiul pe tema asta?

Bahador Aminian Jazi: Zeci de mii de turisti iranieni viziteaza in fiecare an tarile europene, peste doua milioane de turisti iranieni merg in fiecare an in Turcia, mai mult de zece mii merg in Bulgaria si cred ca Romania este foarte bine pozitionata in industria turismului. E in interesul ambelor tari sa se intample asta.

V.M.: Lucrati impreuna cu colegii romani de la Ministerul de Externe la stabilirea unui acord?

Bahador Aminian Jazi: Nu e nevoie de niciun acord. Singura problema ar fi viza, dar daca am reusit sa o rezolvam in Bulgaria, nu vad de ce nu am face-o si in Romania.

V.M.: Dar cat de fezabil este acest proiect gandindu-ne la potentiala intrare a Romaniei in spatiul Schengen? Vizele pentru Romania vor fi mai greu de obtinut.

Bahador Aminian Jazi: Avem turisti iranieni si in spatiul Schengen. Avem turisti in Franta, Germania...

V.M.: Iranul e o putere energetica, va numarati printre tarile cele mai bogate in petrol si gaze naturale. Autoritatile de la Teheran si-au exprimat, nu o singura data, dorinta de a lua parte la proiectul Nabucco. In urma cu doi ani, adjunctul ministrului iranian de externe, Mehdi Safari, declara ca “fara gazul iranian, Nabucco va esua”. Insa acum cateva zile, reprezentantii azeri ai companiei SOCAR au declarat ca “Azerbaidjanul are suficient gaz pentru a alimenta Nabucco”. Cine are dreptate?

Bahador Aminian Jazi: Eh... Cred ca nevoile tarilor europene sunt mai mari decat ar putea o singura tara sa acopere. Daca ne uitam la cererea de gaz si petrol din Romania, desi aveti cateva rezerve proprii, a crescut in ultimii ani. Consumul romanesc de gaz va creste cu 30% pana in 2015. In privinta petrolului, consumul romanesc va necesita 250 mii de barili pe zi, din care puteti produce aici doar o treime. Restul trebuie sa importati. Deocamdata o faceti din Rusia. Cred ca in viitor, in special gandindu-ne si la programul scutului anti-racheta, s-ar putea sa aveti cateva probleme cu ei. Toti europenii au nevoie de mai multe optiuni alternative si cred ca Iranul e cea mai buna si de incredere. Aserbaidjanul are o parte din cantitatea necesara, dar nu e suficient pentru toata cererea.

V.M.: Dar pe ce traseu vor curge gazele si petrolul dinspre Iran spre Romania?

Bahador Aminian Jazi: Avem contracte semnate cu companii austriace si elvetiene, suntem in negocieri cu Turcia. Sunt proiecte. Avem si alte optiuni, cum e Marea Neagra. Exista deja o conducta din Iran spre Armenia si chiar langa Georgia. Le vom putea folosi.

V.M.: Vorbind de Georgia ma gandesc la AGRI, un proiect prioritar pentru guvernul roman. Ar putea AGRI sa foloseasca nu doar gazul din Azerbaidjan, ci si cel iranian?

Bahador Aminian Jazi: Da. Noi credem asta. Exista cateva proiecte in zona asta. Chiar si anumiti actori din sectorul privat din Romania agreeaza ideea aceasta si studiaza problema.

V.M.: Ati identificat deja companii private romanesti interesate?

Bahador Aminian Jazi: Am discutat cu cativa oameni si cred ca Romania poate juca un rol central pentru zona balcanica si chiar si in regiunea europeana. Daca vom reusi sa facem asta vom vedea un proiect foarte mare, care ar fi in interesul Romaniei.

V.M.: Ne puteti spune care sunt companiile romanesti interesate?

Bahador Aminian Jazi: Am primit mai multe propuneri. Cred ca acest proiect este mult mai de incredere decat Nabucco si are chiar mai multe resurse la dispozitie decat AGRI. Nu avem inca un nume pentru acest proiect deoarece suntem in faza de studiu a fezabilitatii lui.

V.M.: Ne puteti da totusi cateva nume ale companiilor romanesti interesate?

Bahador Aminian Jazi: Nu-mi amintesc numele acestor companii (zambeste). Discutam insa cu ei, lucram si cu un institut romanesc de cercetare, Eurisc.

"SPANZURAREA ACESTOR OAMENI POATE REPREZENTA UN BUN EXEMPLU DE PEDEAPSA IN OCHII CELORLALTI"

V.M.: Sunt femeile egale cu barbatii in Iran?

Bahador Aminian Jazi: In toata lumea islamica, femeile iraniene au mai multe drepturi decat in orice alta tara. In unele tari, femeile nu au dreptul sa conduca, nu pot merge la facultate. Mai mult de 60% dintre studentii iranieni sunt femei. Pot ajunge la orice nivel si pot profita de o multime de oportunitati. Daca veti vizita Iranul veti putea vedea ca situatia femeilor iraniene e mai buna decat in orice alta tara din Orientul Mijlociu.

V.M.: Anul trecut, politia secreta iraniana a interzis organizatii precum Freedom House sau Human Rights Watch. De ce?

Bahador Aminian Jazi: Cred ca unele dintre aceste organizatii sunt in serviciul sau coopereaza cu dusmanii nostri. Americanii au anuntat oficial ca au un buget special pentru a rasturna regimul iranian. Schimbarea conducerii de la Teheran este sloganul lor si dau bani pentru asta. Cum cheltuie ei acesti bani?

V.M.: Aveti o astfel de istorie cu Statele Unite si ma gandesc la lovitura de stat organizata de CIA in 1953. Dar chiar credeti ca aceasta istorie se poate repeta?

Bahador Aminian Jazi: Nu cred ca CIA-ul sau alta organizatie mai are puterea pentru a repeta asa ceva. Dar fac investitii. Sa va intreb ceva: cand Statele Unite anunta ca au un buget impotriva regimului iranian si ca il folosesc prin media si ONG-uri, ce sa facem noi? Cand vedem ca exista o anumita cantitate de bani pe care dusmanii nostri ii investesc impotriva regimului iranian prin aceste organizatii? Trebuie sa reactionam la asta.

V.M.: Televiziunea de stat iraniana a anuntat, saptamana trecuta, ca un barbat condamnat pentru violarea unei fetite de 8 ani a fost spanzurat in public. Nu va rog sa ne explicati de ce a primit pedeapsa cu moartea, ci de ce aceasta a fost executata in public. De ce a fost spanzurat in public?

Bahador Aminian Jazi: Avem un regulament prin care credem ca exista anumite crime a caror pedepsire trebuie sa fie atat de transparenta incat altii sa nu le repete. De exemplu, aceasta intamplare despre care vorbiti e o crima urata si cutremuratoare si nu putem permite ca ea sa se mai repete. Credem ca spanzurarea acestui fel de oameni poate reprezenta un bun exemplu de pedeapsa in ochii celorlalti.

V.M.: Si totusi de ce in public? Oamenii ar putea afla de executarea acestor criminali prin media.

Bahador Aminian Jazi: V-am spus ca noi credem ca aceste executii publice sunt mai eficiente in a preveni repetarea acestor crime in viitor.