Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a denuntat "relatia de concubinaj dintre anumiti medici prescriptori si piata farmaceutica". Reactionand la aceste acuze, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat pentru HotNews.ro ca:

  • "Medicii de familie prescriu in general produse foarte ieftine si datorita restrictiilor pe care le au la prescriere din partea autoritatilor. Nu ei sunt cei care "rup" bugetul sanatatii. Medicamentele prescrise de medicii de familie reprezinta maxim o treime din totalul medicamentelor care sunt prescrise in sistem. Acuzatiile sunt absolut nefondate, iar formularea este nefericita."

Referitor la cifra de 2000 de retete prescrise intr-o luna unor pacienti decedati, constatata in urma unor controale ale CNAS, Dan Zaharescu a mai spus:

  • "Anul trecut, CNAS a declarat undeva in jur de 38 milioane de retete intr-un an. Inmultim 2000 de retete cu 12 luni si avem 24.000 de retete dintr-un total de 38 milioane. Poate ar trebui sa ne gandim si la valorile acestor retete dar, fiind prescriptii ale medicilor de familie, ma indoiesc ca ar putea fi valori prea mari."

In declaratia sa, presedintele CNAS, Lucian Duta, a mentionat ca prejudiciul provocat de aceste retete este de "cateva sute de mii de lei", adica cateva zeci de mii de euro.

Cristian Lutan, purtatorul de cuvant al ARPIM, a precizat pentru Hotnews ca: "ARPIM este singura asociatie din piata farmaceutica care a elaborat inca din 2006 un Cod de Etica care interzice orice fel de stimulare a prescriptiilor prin orice fel de stimulente, de genul celor mentionate de presedintele CNAS. Am solicitat in repetate randuri, atat in scris cat si public, adoptarea de catre CNAS si Ministerul Sanatatii a Codului de Etica printr-un act normativ, aplicabil intregului sistem sanitar."

Raspunzand la intrebarea reporterului HotNews.ro daca medicii merg la congrese internationale sponsorizati de companii farmaceutice, Cristian Lutan,purtatorul de cuvant ARPIM, a spus ca "E posibil sa da, dar nu dintre membrii ARPIM. In niciun caz."

ARPIM detine doua treimi din cifra totala de afaceri a pietei de medicamente din Romania, printre membrii ei numarandu-se Astra Zeneca, Amgen, Novartis sau GSK.