Peste 120 de politisti de frontiera, vamesi si jandarmi fac joi perchezitii in Portul Constanta Sud Agigea, fiind verificate containere cu marfa, pentru a se stabili daca exista infractiuni de contrabada si evaziune fiscala, potrivit unor surse din Politie citate de agentia Mediafax.

Sursele citate au precizat ca se fac verificari la terminalul de containere din port, in baza unor informatii furnizate de DGIPI - Structura Centrala.

Actiunea are ca scop combaterea activitatilor ilicite din Portul Constnata, respectiv contrabanda si evaziunea fiscala.

UPDATE Perchezitiile vor dura doua saptamani

Purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera, Fabian Badila, a declarat ca actiunea este organizata de Politie de Frontiera, sub coordonarea Departamentului de Siguranta Publica din Ministerul Administratiei si Internelor, iar la aceasta participa politisti de frontiera, jandarmi si reprezentanti ai Autoritatii Nationale a Vamilor.

El a spus ca actiunea declansata joi, in baza unor informatii ale DGIPI, Structura centrala, va continua si pe parcursul saptamanii viitoare, fiind verificate bunurile din containerele cu marfa sosite in port si documentele de insotire a marfii, in vederea combaterii evaziunii fiscale.

Purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera a sustinut ca actiunea declansata joi nu are legatura cu actiunea de luni, in urma careia au primit mandate de arestare 29 de persoane, intre care Laurentiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta si Liviu Adrian Durbac, sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea.

Badila a spus ca actiunea de luni a fost organizata de Politia de Frontiera, fiind coordonata de DNA, iar operatiunea de joi este coordonata de MAI.

Actiunea are loc la patru zile de la perchezitiile facute de anchetatori la Vama Constanta, in urma carora 29 de persoane au primit mandate de arestare pentru constituire a unui grup infractional organizat, contrabanda si evaziune fiscala.

Astfel, au fost arestati Laurentiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, Liviu Adrian Durbac, sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, in prezent sef al Biroului Vamal Targuri si Expozitii Bucuresti, Liviu Costel Bratu si Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncti ai sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, Adrian Sorin Patrascu, ofiter de politie, comandant al "Grupului de nave" Constanta din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, precum si inspectori, lucratori, comisionari si intermediari vamali, asociati si administratori ai unor firme. De asemenea, instanta a emis mandat de arestare preventiva in lipsa pentru El Haj Ahmad, cetatean libanez, intermediar vamal.

In acest dosar este cercetat si senatorul PDL Mircea Marius Banias, in cazul acestuia procurorii luand masura interdictiei de a parasi tara pentru 30 de zile.

Procurorii anticoruptie arata, in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale in acest caz, ca din mai 2010 pana in martie 2011, "la nivelul autoritatilor vamale si portuare din Municipiul Constanta s-a constituit un grup infractional organizat ce are scopul de a controla institutiile Statului Roman cu atributii in activitatile de import-export de marfuri prin birourile vamale de pe raza Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta, dar si din Municipiul Bucuresti".

Miercuri, seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) al judetului Constanta, comisar sef George Popa, a fost eliberat din functie, in cadrul anchetei demarate de DGIPI vizand unele structuri privind indeplinirea atributiilor de serviciu in cazul lui Laurentiu Mironescu.

Masura a fost luata ca urmare a managementului defectuos constatat la nivelul unitatii teritoriale in gestionarea competentelor specifice.

Tot miercuri s-a dispus eliberarea din functie a sefului Biroului Protectie din cadrul SIPI Constanta.

Ancheta interna derulata de conducerea DGIPI la nivel central si teritorial continua, urmand ca rezultatele sa fie comunicate cu respectarea prevederilor legale.

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a cerut, marti, conducerii Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) sa inceapa o ancheta interna pentru a verifica modul de indeplinire a atributiilor de serviciu de catre angajatii structurilor componente abilitate in plan teritorial si central, in legatura cu situatia lui Laurentiu Mironescu la numirea in functia de secretar general al MAI si pe durata exercitarii functiei.

Ministrul Igas a cerut ca ancheta sa fie facuta cu celeritate, iar rezultatele sa fie prezentate in scurt timp, urmand ca in functie de concluzii sa fie dispuse masuri in consecinta