Directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn a fost retinut de catre autoritati sambata, cu cateva minute inaintea de a decola spre Paris de pe aeroportul international John F. Kennedy din New York, informeaza NYTimes. Strauss-Kahn a fost acuzat ca a agresat sexual, in cursul zilei de sambata, o menajera de la un hotel din centrul metropolei americane. Seful FMI a fost condus la o sectie de politie unde este interogat de catre autoritati.

Dominique Strauss KahnFoto: AGERPRES

UPDATE 3 Departamentul de Politie din New York a obtinut un nou mandat pentru a examina hainele sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, in cautarea de noi probe ADN, a declarat pentru AFP, duminica, John Grimpel, purtatorul de cuvant al Departamentului de Politie din New York (NYPD).

UPDATE 2: Seful FMI a fost acuzat de procurorii americani de "savarsirea unui act sexual criminal, tentativa de viol si sechestrare ilegale a unei persoane".

UPDATE 1: Potrivit Reuters, care citeaza purtatorul de cuvant al Politiei- PaulBrowne-, DSK ar putea fi acuzat si arestat "în circa o ora" (declaratie facuta la ora 03 GMT). Avocatii presedintelui FMI spun ca acesta va pleda "nevinovat".

FMI nu comenteaza informatia, marginindu-se la un comunicat sec.

Strauss-Kahn a fost retinut in jurul orei locale 16:45 de catre autoritati la bordul unui zbor Air France care se pregatea sa decoleze de pe pista aeroportului John F. Kennedy din New York.

Ofiterii din cadrul autoritatilor aeroportuare au precizat ca au actionat pe baza informatiilor primite de la politia americana, a carei detectivi au investigat un "atac brutal" asupra unei angajate a Hotelului Sofitel din centrul New York-ului.

Potrivit autoritatilor, citata de CNN, angajata hotelului are 32 de ani si ar fi fost agresata in jurul orei 13, ora locala.

"Este in custodia Politiei din New York si este interogat in legatura cu o agresiune sexuala asupra unei menajere dintr-un hotel din zona centrala a orasului", a declarat PaulJ. Browne, purtatoruld e cuvant al Politiei din New York.

Un purtator de cuvant din cadrul biroulului districtual de avocatura din Manhattan a precizat ca Strauss Kahn nu a fost inca "acuzat oficial" in acest caz si ca o decizie in aceasta privinta o va lua un judecator in cursul zilei de astazi. New York Post scrie ca Strauss Kahn ar fi fortat-o pe angajata hotelului sa intretina raporturi sexuale orale si ca, in graba de a scapa de politia americana, si-a lasat telefonul si alte obiecte personale in camera de hotel. Publicatia mai noteaza ca Strauss Kahn a parasit avionul in care a fost retinut fara sa fie incatusat.

Potrivit Huffington Post care citeaza AP, angajata hotelului ar fi intrat in camera sefului FMI in jurul orei 13 (ora locala). Strauss Kahn ar fi iesit gol de la dus, ar fi doborat-o pe femeie si ar fi incercat sa o agreseze sexual. Femeia a reusit sa se elibereze si a alertat staff-ul hotelului care a chemat politia. Potrivit New York Post, Straus Kahn avea planificata duminica o intalnire cu cancelarul german, Angela Merkel. Intre timp intalnirea a fost anulata.

Luni, seful FMI ar fi urmat sa participe la reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro de la Bruxelles, iar miercuri urma sa tina un discurs la cel de-al 12-lea Forum Economic de la Bruxelles, un eveniment organizat de Comisia Europeană. Joi, programul lui DSK includea un discurs la un centru de studii din Washington, interventia lui Kahn avand tema "Reluarea cresterii si cooperarea internationala - provocări viitoare"

  • Filmul evenimentului, povestit de Politie

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei, Paul J. Browne, evenimentul s-ar fi produs sambata in jurul orei locale 13, in apartamentul 2806 din hotelul Sofitel, ocupat de seful FMI, al carei cost este de 3000 de dolari/noapte. Apartamentul dispune de living, sala de conferinte, semineu si dormitor. Cand femeia in varsta de 32 de ani a intrat pentru a face curat, credea ca apartamentul este neocupat. DSK se cazase in cursul zilei de vineri, a mai spus Browne. Dl Kahn, potrivit declaratiilor femeii, a incercat sa o agreseze sexual, fortand-o sa intre in dormitor si apoi in pat, dupa ce in prealabil a incuiat usa apartamentului. A doua tentativa s-ar fi produse in baie, dar femeia a reusit sa fuga si sa apeleze serviciul 911", a mai spus Browne.

  • Afacere politica sau lipsa auto-controlului?

​Strauss Kahn este considerat a fi candidatul favorit al Partidului Socialist in viitoarele alegeri prezidentiale din Franta. Fost profesor de economie, Strauss Kahn a intrat pe scena politica in anii 80 cand a ajuns deputat, iar mai apoi a devenit Ministru de Finante in guvernul socialist condus de Lionel Jospin, post detinut pana in 1999.

Strauss Kahn a incercat sa castige nominalizarea Partidului Socialist la postul de candidat in cursa prezidentiala din 2007, insa a pierdut in fata lui Segolene Royal. La cateva luni dupa, Strauss-Kahn a fost pus sa conduca FMI-ul, iar Sarkozy l-a sustinut. Aceasta decizie a lui Sarkozy a fost privita de critici ca o manevra prin care actualul presedinte francez a incercat sa-l tina departe pe Strauss-Kahn de la conducerea Partidului Socialist.

Strauss-Kahn, se afla la a treia casatorie, actuala lui sotie fiind celebra jurnalista de televiziune Anne Sinclair. El a mai fost implicat in scandaluri; in 2008 a fost in mijlocul unei controverse dupa ce a fost acuzat de relatii sexuale cu o fosta subordonata- Piroska Nagy, aceasta lucrand in departamentul pentru Africa al FMI. Ulterior, ea s-a mutat la Banca Europeana pentru Reconstructie si Investitii. Avand in vedere ca era nevoie de FMI pentru a solutiona problema financiara globala, Strauss Kahn a fost pastrat in functie. Ulterior, el si-a cerut scuze pentro ö "eroare de judecata". DSK a mai fost acuzat de nepotism dupa ce a angajat la departamentul de research al FMI pe unul dintre cei mai devotati oameni din campanie: Emilie Byhet.

Un sondaj de opinie publicat in luna martie in Le Figaro arata un scenariu de cosmar pentru Nicolas Sarkozy in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2012. Sondajul arata ca actualul presedinte ar ocupa locul trei in primul tur, fiind depasit atit de Marine Le Pen (candidata extremei drepte), cit si de Dominique Strauss-Kahn (posibil candidat al socialistilor). Sondajul citat arata ca Strauss-Kahn (actualul sef al FMI) ar lua 33% din voturi, Marine Le Pen - 19%, iar Sarkozy - 18%.

  • Acuzatiile aduse lui Kahn vin la un an de la aparitia unei carti pe aceeasi tema- "desfranarea" sefului FMI

O femeie franceza care semneaza "Casandra" a publicat acum exact un an o carte intitulata "DSK- Secretele unui

coperta carte

coperta carte

Foto: Hotnews

prezidentiabil", in care il acuza pe seful FMI ca ar fi un obsedat de femei. "Ca toate animalele mari politice, el are probleme in a se stapani", scrie "Casandra. Ea il descrie pe Strauss-Kahn - DSK ca pe un politician recunoscut ca aflat mereu "la vanatoare de femei". Potrivit autoarei, "Cand DSK intra într-o cameră- indiferent ca este vorba de o cafenea sau un birou privat- cauta mereu femei pe care sa le seduca. Dupa ce si-a reperat prada, ritualul este acelasi: le bombardeaza cu SMS-uri care incep de regula cu textul "Te vreau". Este direct si nu face concesii", scrie "Casandra".

Frederic Lefebvre, un consilier de Sarkozy, a spus inca din 2007 ca DSK este terminat ca politician, dupa ce ar fi vazut o serie de fotografii compromitatoare cu Strauss-Kahn la un popular club parizian in care au loc partide de sex in grup.

Pana la ora 8 (ora Romaniei), Anne Sinclaire nu postase nimic despre acest incident pe blogul ei, desi dupa scandalul din 2008, ea ii luase apararea sotului ei, declarand ca se iubesc ca in prima zi si ca o aventura de o seara a sotului nu le va destrama relatia

  • Scenariul cel mai vehiculat: incercarea de compromitere

Scenariile cele mai vehiculate de media sunt cele legate de o incercare de compromitere politica a sefului FMI in vederea convingerii acestuia sa renunte la participarea la alegeri.

Despre DSK se stie ca este puternic atras de femei, facandu-se chiar glume pe aceasta tema. Cand a participat la o emisiune radio la Paris in 2010, reporterul l-a prezentat de la microfon:"DSK e in studio. Ascundeti-va, fetelor!"

Nu in ultimul rand trebuie avuta in vedere si importanta functiei pe care DSK o detine si faptul ca miza presedintiei institutiei care poate scoate o tara din criza sau sa o lase in faliment te poate face extrem de vulnerabil.

  • Ce impact are  asupra FMI retinerea lui DSK?

Dincolo de faptul ca pune intr-o lumina proasta institutia pe care o conduce si care deruleaza credite de trilioane de dolari in intreaga lume, o eventuala arestare a lui DSK ar duce la un vid de putere, tinand cont ca saptamana trecuta John Lipsky, numarul doi al FMI, a anuntat ca in august va parasi institutia. Mandatul sau se termina atunci iar Lipsky nu mai doreste sa isi asume un viitor mandat la Fond. El va ramane consultant al Fondului pana in noiembrie 2011 dupa care intentioneaza sa dezvolte o alta cariera.

Vom reveni cu amanunte.