Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a apreciat joi ca preturile produselor alimentare au ajuns in "zona periculoasa".

"Suntem in zona periculoasa, pentru ca preturile au crescut deja iar stocurile pentru multe materii prime sunt relativ scazute", a declarat Zoellick, intr-o conferinta de presa sustinuta la Washington, in deschiderea reuniunii de primavara a Fondului Monetar International si a BM.

Situatia nu este aceeasi pentru toate alimentele, dar in orice caz "tarile sarace sunt cele mai afectate", a reamintit el.

"Preturile sunt mai mari cu 36% fata de un an in urma si raman apropiate de varful din 2008. Deja, 44 de milioane de oameni au cazut sub pragul de saracie din iunie 2010", a notat Zoellick.

Daca indicele preturilor alimentare stabilit de Banca Mondiala "creste cu inca 10%, estimam ca 10 milioane de persoane suplimentar vor cadea in saracia extrema, sub pragul 1,25 dolari pe zi", a avertizat el.

Zoellick a cerut G20, prezidat de Franta, sa ia masuri pentru a controla volatilitatea cursurilor si intarirea securitatii alimentare.

"Nu preturile alimentare au provocat crizele din Orientul Apropiat si din Africa de Nord. Dar le-au agravat", a incheiat el.