Academia de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) s-a pronuntat cu privire la plantele modificate genetic, iar concluzia a fost ca acestea nu prezinta riscuri pentru sanatatea oamenilor si pot fi promovate in continuare, a declarat joi Gheorghe Sin, presedintele institutiei.

"Nu exista nicio data ca plantele modificate genetic ar avea efecte negative", a spus Sin, la seminarul Mediafax Talks about GMOs - "Adevarul despre organismele modificate genetic".

El a adaugat ca doua treimi din alimentele de pe piata americana contin ingrediente provenite din plante modificate genetic.

"Noi toti am consumat si consumam cu sau fara stiinta alimente care au ingrediente provenite de la plante modificate genetic", a aratat Sin.

Potrivit presedintelui ASAS, peste 150 de milioane de hectare de teren din intreaga lume sunt cultivate cu astfel de plante.

"E normal sa fie o retinere a populatiei la nou. Asa a fost sute de ani", a mai spus Sin.

Romania pierde anual aproape un miliard de euro pentru ca nu cultiva soia modificata genetic, potentialul de productie la nivel national fiind de circa doua milioane de tone, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

"Romania importa anual aproape 500.000 de tone de soia din Brazilia, SUA si alte tari, si aceasta este produsa doar prin biotehnologie. Este inadmisibil sa ti se permita sa consumi "otrava", dar sa nu ai dreptul sa o produci", a spus Tabara.

El a aratat ca romanii mananca in fiecare zi un produs modificat genetic natural, respectiv graul din care se produce painea.

"Romania ar putea cultiva doua milioane de tone de soia, fiind singura tara europeana care poate produce aceasta planta la nivel industrial", a afirmat ministrul, care a precizat ca produsele dezvoltate prin biotehnologii sunt mai ieftine cu 40-60% decat celelalte.

Valeriu Tabara mai crede ca, pe langa soia, in Romania s-ar putea cultiva cu succes si porumb modificat genetic.

"Prefer un porumb cu rezistenta mai mare unuia peste care sa dau cu pesticide. Sunt sanse mari ca in Romania sa se cultive in urmatorii ani organisme modificate genetic, pentru ca de tot ce ma apuc, cred ca pot finaliza", a mai spus el.

Conform legislatiei UE in domeniu, autorizarea cultivarii plantelor modificate genetic si autorizarea importurilor de OMG din tari terte se realizeaza la nivel comunitar, in procedura de vot fiind implicate toate cele 27 de state membre ale UE.