Preşedinţia informează că şeful statului a semnat luni decretele privind retragerea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 pentru Adrian Florea şi Marin Oană, potrivit Mediafax. De asemenea, preşedintele Băsescu a semnat decretele pentru retragerea titlului de Erou - Martir al Revoluţiei Române din Decembrie 1989 pentru Eugen Trandafir Cotună, Dumitru Coman şi Gheorghe Trosca.

Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 a decis, in octombrie 2010, acordarea avizului pentru inaintarea propunerii de retragere a titlului catre Presedintia Romaniei pentru Gheorghe Trosca, Dumitru Coman, Eugen Trandafir Cotuna, in urma unui aviz primit de la CNSAS.

Gheorghe Trosca a fost sef de Stat Major la USLA, iar Eugen Trandafir Cotuna a fost seful interventiei la aceeasi unitate. Eugen Trandafir Cotuna si Gheorghe Trosca au fost omorati, pe 22 decembrie 1989 noaptea, in fata Ministerului Apararii, dupa un ordin al generalului Militaru legat de trimiterea de trupe in scopul apararii institutiei.