Persoanele care beau zilnic sucuri carbogazoase light prezinta un risc de accident vascular cu 61% mai mare decat cele care nu consuma niciun fel de astfel de sucuri, potrivit unui studiu publicat miercuri si citat de AFP.

Acest studiu a fost efectuat asupra a 2.564 de persoane la New York in cadrul unui proiect denumit Northern Manhattan Study (NOMAS).

"Daca aceste rezultate sunt confirmate de alte studii viitoare, rezulta ca sucurile carbogazoase light nu reprezinta cel mai bun substitut la bauturile dulci pentru reducerea riscurilor cardiovasculare", spune dr Hannah Gardener, epidemiolog la facultatea de medicina a Universitatii din Miami, Florida si principal autor al acestei cercetari.

In cadrul acestui studiu, oamenii de stiinta au cerut partipantilor, la inceputul cercetarii, sa precizeze tipul si cantitatea de suc pe care o consuma.

Pornind de la raspunsurile lor, subiectii au fost grupati in sapte categorii, mergand de la cei care nu consuma deloc sucuri carbogazoase pana la cei care consuma moderat si cotidian.

In timpul unei perioade de supraveghere de 9,3 ani, au numarat 559 de accidente vasculare, inclusiv atacuri cerebrale ischemice si hemoragii.

Majoritatea consumatorilor de sucuri light au prezentat un risc de accident vascular cu 61% mai mare decat cei care nu consuma deloc.

Autorii studiului au luat in calcul varsta, sexul si originea etnica a subiectilor precum si aspecte precum fumatul, viata activa sau sedentara si consumul de alcool.

Chiar si dupa ce rezultatele au fost ponderate cu factori precum excesul de greutate sau antecedente de boli cardiace, riscul cardiovascular pentru cei care consuma regulat sucuri carbogazoase light este mai mare cu 48% decat in celelalte cazuri.