Sorin Ovidiu Vintu s-a internat luni, 24 ianuarie, la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, cu o zi inaintea procesului.Contactat de HotNews.ro, Vintu a declarat ca, dupa ce saptamana trecut si-a fracturat rotula, a fost nevoit sa revina la spital pentru investigatii suplimentare. Marti, 25 ianuarie, Tribunalul Bucuresti judeca un nou termen in dosarul in care Vintu este acuzat de favorizare a infractorului Nicolae Popa (care a fost condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI).

Sorin Ovidiu Vintu la tribunalFoto: Hotnews
  • In cursul procesului, Vintu a cerut sa i se ridice interdictia de a parasi tara pentru a fi tratat de probleme cardiace in Viena sub coordonarea doctorul ginecolog Peter Husslein. Contactat de HotNews.ro, medicul a declarat: “Ar ridicol sa spun ca boala dumnealui poate fi tratata numai aici”. Vezi in text ce mai spune ginecologul Husslein.
  • Tot din cauza afectiunilor medicale, SOV nu putut merge la DNA pentru a da declaratii intr-un dosar de retunare ilegala de TVA de 60 de milioane de euro in care este cercetat si un senator PDL.
  • Reprezentantii spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti au confirmat oficial ca SOV s-a internat.
  • Potrivit reprezentantilor spitalului, Vintu s-a internat pentru evaluarea completa a fracturii de rotula suferite in urma cu o saptamana.

UPDATE luni 24 ianuarie ora 20 00: Biroul de presa al Spitalului Clinic Bucuresti a transmis HotNews.ro urmatorul comunicat de presa:

  • "Astazi, Dl. Sorin Ovidiu Vintu s-a internat in Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, conform indicatiilor de la consultul din data de 17 ianuarie 2011, cand s-a stabilit diagnosticul de fractura cominutiva de rotula dreapta cu deplasare, cu escoriatie pretibiala dreapta, consecutiv unei caderi accidentale. Motivul actualei internari este evaluarea completa a leziunii osoase si a riscului anestezico-chirugical in vederea unei potentiale interventii chirurgicale pentru fractura de rotula".

Intrebat despre internarea la clinica Sanador din Floreasca, Sorin Ovidiu Vintu a raspuns urmatoarele, dupa care a inchis telefonul: “Dumneavoastra, cei care il pupati in c.. pe Basescu, ati piedut spiritul critic si obiectiv. Saptamana trecuta am suferit o ruptura la rotula si, evident, dupa 7-8 zile era nevoie sa fac investigatii ca sa vedem daca este nevoie de operatie. Nu inteleg de imi puneti astfel de intrebari fara rost.” SOV a refuzat sa mentioneze daca marti, 25 ianuarie, va fi prezent la procesul de la Tribunalul Bucuresti si daca s-a internat sau nu.

Tot din cauza fracturii la rotula, saptamana trecuta Sorin Ovidiu Vintu nu s-a prezentat la DNA pentru a da declaratii in dosarul UCM-Resita in care mai multe persoane printre care si un senator PDL sunt acuzati de o returnare de TVA ilegala de 60 de milioane de euro.

Intr-un comunicat public, Vintu a explicat saptamana trecuta ca luni 17 ianuarie 2011 a suferit o tripla fractura de rotula. In declaratia publica de pe 19 ianuarie, inainte sa faca investigatiile la clinica Sanador, Vintu a estimat ca “tripla fractura de rotula ma imobilizeaza la pat vreme de trei saptamani”. Mentionam ca in declaratia publica Vintu nu a citat nici un specialist sau un medic. Faptul ca va fi imobilizat la pat trei saptamani este prezentat drept o sustinere personala.

In acelasi comunicat public, Vintu a lansat cateva acuzatii la adresa magistratilor Tribunalului Bucuresti ca judeca dosarul sau. Vintu a declarat ca judecatorul face “eforturi stridente pentru a-i ridiculiza si minimaliza starea de sanatate” si ca judecatorul comite “manipulari, intoxicari si abuzuri” in sala de judecata.

Magistrat in dosarul SOV: "Declaratia domnului Vantu va putea fi consemnata si la spital"

La ultimul termen din dosar in data de 10 ianuarie Vintu a lipsit fiind internat tot la spitalul Floreasca. De acesta data omul de afaceri a facut investigatii legate de afectiunile sale cardiace. La acest termen judecatoarea a sunat la spital pentru a verifica daca Vintu chiar este internat.

Starea de sanatate a lui SOV a reprezentat unul din subiectele de discutie intre avocati si instanta de judecata. In permanenta avocatii au solicitat ori amanarea procesului, pentru ca Vintu nu se simtea bine, ori au cerut intreruperea interdictiei de a parasi tara pentru ca SOV sa plece la Viena pentru a-si trata afectiunile cardiace.

Judecatorul a respins cererile de ridicarea interdictiei de a parasi tara, dar in permanenta l-a asigurat pe Vintu ca ii va asigura toate conditii pentru a fi prezent la proces. Printre masurile propuse de magistrat a fost si aceea de a-l audia pe Vintu la spital. Iata ce spunea judecatorul la al patrulea termen al procesului in data de 6 decembrie 2010: "Daca va fi nevoie, declaratia domnului Vintu va putea fi consemnata si la spital". Vezi aici relatarea de latermenul respectiv

Exclusiv Ce spune medicul de la Viena despre pacientul Vantu

Inaintea fracturii la rotula, motivele medicale invocate de avocatii lui Vintu pentru a cere amanarea procesului erau legate de afectiunile cardiace ale acestuia. Un episod controversat a fost si acela al ginecologului Peter Husslein, medic austriac care a semnat un document prezentat instantei prin care lui Sorin Ovidiu Vintu i se recomanda sa plece la Viena pentru a-si trata afectiunile cardiace. Si in acest caz, judecatorul a realizat o investigatie pe cont propriu si a descoperit ca documentul care prezenta afectiunile medicale ale lui Sorin Ovidiu Vintu era semnat de un ginecolog.

In urma unei solicitari transmise pe email, doctorul Peter Husslein a explicat pentru HotNews.ro in ce context a semnat documentele prezentate in instanta de avocatii lui Vintu. Intrebat de HotNews.ro daca afectiunile lui Vintu pot fi tratate exclusiv in Viena la clinica la care activeaza dumnealui acest a raspuns categoric ”ar fi ridicol sa spun asta”. Iata mai jos un scurt interviu cu medicul Peter Husslein:

Reporter: In ce context l-ati cunoscut pe domnul Vintu?

Peter Husslein: Eu sunt ginecolog in Viena si pot sa va spun ca am foarte multi pacienti romani care aleg sa nasca aici. Multi dintre ei apeleaza insa la mine si pentru alte boli. Sa le facilitez sa intre in legatura cu alti specialisti. Acesta a fost si cazul domnului Vintu.

Rep.: Numele dumneavoastra a aparut intr-un document prezentat in sala de judecata de avocatii domnului Vintu, document care atesta afectiunile sale cardiace, dar dumneavoastra sunteti ginecolog.

P.E.: Pentru ca numele meu a fost vehiculat intr-un tribunal, pot sa va spun urmatoarele despre domnul Vintu. Nu l-am tratat pe domnul Vintu de afectiunile sale cardiace. Dumnealui a fost aici in Viena pentru tratament. Eu nu m-am ocupat decat de organizarea tratamentului sau. Cunosc bolile sale, de aceea m-am ocupat de organizarea tratamentului pentru dumnealui.

Rep.: In documentul prezentat in instanta ati recomandat ca dl. Vintu sa revina in Viena.

P.E.: Este adevarat ca ca i-am recomandat sa revina in Viena pentru a fi tratat, pentru ca este oarecum normal sa fie tratat aici. Domnul Vintu a ales in prima instanta sa isi rezolve afectiunile cardiace aici. Pot sa va mai spun ca nu am vorbit de ceva vreme cu dumnealui. Desi nu as vrea, sunt dispus sa vin in Romania sa apar in fata oricarui tribunal daca va fi nevoie. Nu as vrea, pentru ca pot face cu totul altceva cu timpul meu.

Rep.: Afectiunile de care sufera dumnealui pot fi tratate numai in Viena? Este dumnealui in pericol daca nu este tratat acolo? Nu poate fi tratat si in Romania?

P.E.:Ar ridicol sa spun ca boala dumnealui poate fi tratata numai aici. De altfel, ar fi ridicol sa spun ca orice alta boala poate fi tratata aici. Pe de alta parte, Viena este un reper in lumea medicinii. Despre domnul Vintu nu pot sa va dau detalii despre ce boala sufera din cauza clauzelor de confidentialitate. Cel mai corect este sa spun ca am o relatie cu dumnealui, o relatie doctor-pacient. Dar nu sunt eu cel care il trateaza, sunt doar cel care ii organizeaza tratamentul. Nu pot sa ma pronunt asupra calitatii sistemului medical din Romania.