Dumitru Prunariu, singurul roman care a zburat vreodata in Cosmos, face haz de necaz dupa ce s-a trezit fara 70% din pensie dintr-un motiv, spune el, halucinant: pentru cei trei ani cat s-a pregatit in URSS pentru zborul in spatiu si pentru calatoria in Cosmos in sine, nu exista documente justificative luate in considerare la recalcularea pensiei.

Prunariu, general si pensionar militar, a povestit miercuri seara ca a cautat prin toate unitatile militare pe unde a fost angajat hartiile cerute, pe care le-a trimis apoi la minister.

Intrebat ce pensie are, Prunariu a precizat ca, dupa taiere, ce i-a ramas ii ajunge sa plateasca doua luni intretinerea la bloc. El a precizat ca beneficiaza si de un salariu de cercetare, fiind angajatul unei asociatii stiintifice care are contract cu Agentia Spatiala.

Dumitru Prunariu este primul si singurul roman care a zburat in cosmos. Potrivit informatiilor prezentate pe site-ul sau, in martie 1978 a fost trimis in misiune in Oraselul Stelar de langa Moscova, pentru a efectua pregatirea completa de specialitate necesara realizarii unui zbor cosmic.

In perioada 14-22 mai 1981, a efectuat la bordul navei cosmice Soyuz-40 si al laboratorului spatial Saliut-6 un zbor cosmic cu o durata totala de sapte zile, 20 de ore si 42 de minute.

A fost cel de-al 103-lea pamantean care a ajuns in spatiu, iar Romania a devenit a noua tara din lume care "isi promoveaza capacitatea stiintifica in spatiul extra-atmosferic prin intermediul unui cosmonaut propriu".

In mai 2004, a fost numit ambasador in Rusia, in mandatul lui Ion Iliescu, dar un an mai tarziu presedintele Traian Basescu a semnat decretul privind retragerea sa din functie.

Vezi declaratiile lui Dumitru Prunariu pe www.gandul.info.ro