"Tarifele" vehiculate in ultimele zile pentru oficierea slujbelor de nunta sau botez sunt "chifle de presa", iar Patriarhia Romana nu are competente in a stabili aceste sume, ele fiind decise de fiecare parohie in parte, a declarat, pentru HotNews.ro, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane. "Eu slujesc la o Biserica in centrul Capitalei unde s-a stabilit 200 de lei la botez si 300 la cununie maximum. Aceasta situatie se regaseste la foarte multe biserici, in mediul rural se face slujba chiar si cu 50 de lei. In plus, preotii oficiaza slujbe si gratuit, in special pentru familiile de tineri. Biserica nu are mercurial, asa cum au spus unii ziaristi", spune reprezentantul BOR.

"Aceste valori sunt orientative, pentru a nu exista loc de interpretari si suspiciuni. In plus, cei care fac donatii pentru parohia din care fac parte au gratuitate la serviciile religioase", a explicat Constantin Stoica.

"Este adevarat ca exista in Bucuresti anumite biserici preferate pentru nunti cu mare fast, prezentate si de voi, presa, unde aceasta contributie este posibil sa se ridice la 7-800 de lei. Tocmai din acest motiv, a existat o recomandare a Patriarhiei sa nu se depaseasca anumite sume", a adaugat purtatorul de cuvant al BOR.

La randul sau, parintele Ionut Badea, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Bucurestilor, spune ca aceste "contributii benevole" ale credinciosilor pentru unele servicii religioase se stabilesc de catre fiecare parohie in parte: "Ele se stabilesc orientativ, daca credinciosul nu are, nu da. Nu sunt bagate pe gatul omului, omul poate sa spuna . Nu sunt taxe precum cele impuse de stat, preotul este obligat sa nu refuze oficierea slujbei. Slujba nu e conditionata de plata acestor bani, mie mi s-a intamplat, ca preot, sa slujesc fara bani."

  • Transparenta in procesul de donatii pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului

Patriarhia Romana a dat publicitatii, miercuri, un comunicat in care precizeaza ca aceste contributii benevole ale credinciosilor la serviciile religioase nu sunt destinate construirii Catedralei Mantuirii Neamului.

In plus, in cadrul Sfantului Sinod din zilele de 16-17 februarie 2011, Cancelaria Sfantului Sinod va propune spre aprobare procedura de colecta nationala a donatiilor pentru noua Catedrala patriarhala la nivelul parohiilor din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Romane. "Astfel, intre alte principii care vor fi propuse pentru asigurarea transparentei procedurii de colectare a donatiilor si evitarea confuziilor cu donatiile in alte scopuri facute la fiecare parohie, Cancelaria Sfantului Sinod va propune un chitantier special unic de inregistrare a donatiilor pentru Catedrala Mantuirii Neamului", se arata in comunicatul Patriarhiei.

"Sunt foarte multi credinciosi care fac donatii, si din tara, si din afara. Pentru ca sunt foarte multi in Parohii care vor sa faca acest lucru, pregatim o modalitate de colectare a acestor donatii prin emiterea unui chitantier unic al Patriarhiei", a explicat parintele Constantin Stoica pentru HotNews.ro.

"Cei care fac donatii vor primi chitanta, iar numele lor va aparea, daca doresc, pe site-ul CatedralaNeamului.ro. Este o modalitate clara, transparenta prin care fiecare poate verifica daca donatia sa a ajuns unde trebuie", mai spune Constantin Stoica. El a adaugat ca masura ar putea intra in vigoare la 2-3 saptamani dupa Sfantul Sinod, daca va fi aprobata.

Ziarul Adevarul a scris, intr-un articol publicat marti, ca Patriarhia ar fi stabilit tarife ce urmeaza a fi percepute pentru oficierea slujbelor de cununie sau de botez, sumele maxime fixate fiind 500 de lei pentru botezuri si 1.000 de lei pentru cununii. Adevarul mai scria ca acesti bani ar fi destinati construirii Catedralei Mantuirii Neamului.