Presedintia ungara a Uniunii Europene a ales sa se promoveze la Bruxelles etalandu-si simbolurile gloriei trecute printr-un covor in centrul careia figureaza harta Imperiului Habsburgic din 1848, dar Budapesta se apara de orice nostalgie sovina, relateaza AFP.

Covorul creat de artistii ungariFoto: Presedintia ungara a UE

Prezentat drept un "covor cultural ungar" de 202 metri patrati pe site-ul sau de internet, aceasta opera a artistei ungare Lívia Pápai orneaza atriumul cladirii Consiliului Europei, a carui decoratie se schimba la fiecare presedintie semestriala.

Opera de arta ilustreaza istoria Ungariei si "cele mai importante icoane" ale sale, potrivit site-ului, precum Sfantul Stefan, compozitorul Franz Liszt sau cocarda purtata la fiecare 15 martie in amintirea revolutiei din 1848-1849.

O vedem de asemenea pe regina Elisabeta a Ungariei, alias Sissi, imparateasa Austriei, tabloul pictorului abstract Victor Vasarely dar si cubul lui Rubik.

Covorul prezinta si doua harti: una mica, in dreapta jos, care reprezinta Ungaria si vecinii sai in Evul Mediu, si una mai mare si plasata in centru, reprezentand Imperiul Habsburgic, cu data "1848" in mijloc, facand referire la revolutia ungara impotriva dominatiei curtii de la Viena.

Un purtator de cuvant al Reprezentantei Ungariei pe langa UE a afirmat ca harta din centrul covorului nu trebuie interpretata drept o evocare nostalgica a Marii Ungarii. "Este pur si simplu o harta a Imperiului Habsburgic si, mai general, a Europei Centrale si Orientale", a afirmat el.

Nimic din aceasta harta nu semnaleaza existenta minoritatilor ungare in tarile vecine - Romania si Slovacia, in special - si carora Budapesta doreste sa le acorde drept de vot la alegerile din Ungaria, un proiect foarte controversat la Bruxelles.

Pe site-ul sau de internet, presedintia ungara tine sa precizeze: "In conditiile in care presedintia ceha va ramane in memorie drept una dintre cele mai controversate, artistii ungari implicati au decis ca prefera sa prezinte un rezumat al culturii tarii".

Opera artistului ceh David Cerny prezentata in ianuarie 2009, cu ocazia presedintiei cehe, caricaturiza stereotipurile din Europa. Franta era drapata cu o banderola pe care scria "Greva", Bulgaria era prezentata sub forma de toalete turcesti iar Germania era acoperita de o retea de autostrazi care sugera, in ansamblul sau, o zvastica iar Romania era prezentata drept tara lui Dracula ... Opera de arta a fost retrasa dupa un cor de proteste.

Miercuri, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a subliniat ca nu are de facut "comentarii asupra manierei in care un stat membru al UE care isi asuma presedintia decide sa-si promoveze imaginea", precizand ca e vorba de o expozitie "aleasa de autoritatile ungare".