Aproape jumatate dintre ambasadorii si consulii Bulgariei au fost informatori ai serviciilor secrete comuniste, inclusiv actualii ambasadori din Romania, Turcia si Grecia, scrie Novinite.com, care citeaza institutia insarcinata cu studierea arhivelor fostei securitati.

Pe internet a fost facuta publica o lista cu 192 de diplomati de varf care au lucrat cu celebrul Comitet pentru Securitatea Statului. Printre acestia figureaza ambasadorul la Uniunea Europeana, Moscova, Geneva, Beijing, Vatican, ONU etc.

Contactati de HotNews.ro, oficiali ai ministerului bulgar de Externe vor publica o pozitie oficiala in cursul zilei de miercuri.

Ministerul bulgar de externe nu a comentat inca informatia.

"45% dintre ambasadori si consuli faceau parte din structurile fostei politii secrete", a declarat presedintele institutiei insarcinate cu studierea arhivelor, Evtim Kostadinov.

Procentul de informatori din serviciile diplomatice este mult mai mare decat in alte zone, precum politica sau presa, unde aproximativ 10% dintre angajati colaborau cu serviciile secrete.

Si in cazul presedintelui Georgi Parvanov a fost confirmata oficial colaborarea cu serviciile secrete comuniste.

UPDATE Premierul Boiko Borisov cere demiterea a 45 de diplomati

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a cerut demiterea a 45 de diplomati care au colaborat cu politia secreta in perioada comunista.

"Imaginati-va acesti agenti in tarile europene occidentale. Au lucrat pe vremuri impotriva lor, ca dusmani ideologici, iar acum ne reprezinta guvernul acolo", a spus Borisov, in fata reporterilor.

"Parerea mea este ca trebuie sa ne despartim de acesti oameni si presupun ca partidul meu ma va sustine", a adaugat el.