Cu o zi inainte de 1 decembrie, presedintele Traian Basescu se afla in Afganistan, unde viziteaza trupele romanesti dislocate in aceasta zona. Seful statului este insotit de ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein. Impreuna cu presedintele Basescu, s-au deplasat in Afganistan ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, seful Directiei Generale de Informatii a Armatei, Gheorghe Savu, precum si atasatul militar al Ambasadei SUA la Bucuresti, Bruce West, potrivit Agerpres.

Seful statului le-a spus militarilor romani dislocati in Afganistan ca fortele NATO, inclusiv cele romanesti, nu vor pleca din statul asiatic pana cand nu isi vor indeplini misiunea, seful statului apreciind termenul propus pentru transferul de autoritate catre fortele afgane in 2014 drept optimist:

"Incep prin a va multumi pentru ce faceti pentru Romania, pentru ce faceti pentru NATO, pentru ce faceti pentru lumea civilizata. Asa cum ne-am angajat de la sosirea in Afganistan nu vom pleca de aici decat dupa ce ne vom indeplini misiunea. Sigur, veti citi ca la ultimul summit NATO, alianta isi propune ca, in perioada 2011-2014, sa faca transferul responsabilitatilor de securitate catre fortele de securitate afgane. A fost obiectivul presedintelui Karzai ca, in 2014, armata afgana sa poata prelua integral controlul teritoriului afgan. Ce va spun insa cu certitudine este ca termenul 2014 nu trebuie sa fie considerat un termen in care NATO se retrage din Afganistan", a afirmat Traian Basescu.

El a precizat ca nu ar vrea sa se creeze obiective de plecare prin teatrul de operatii "inainte ca Afganistanul sa fie complet sigur": "Analizele arata ca 2014 este inca un termen optimist. Vom ramane deci pana cand Afganistanul va fi complet sigur si populatia afgana va putea sa-si desfasoare viata in siguranta si intr-un mod in care sa spere intr-un trai bun in viitor".

Presedintele i-a asigurat pe militari in preajma Zilei Nationale a Romaniei de aprecierea intregului popor roman pentru activitatea lor: "Maine este 1 Decembrie, se apropie sarbatorile de iarna, o parte dintre voi va incheiati misiunea si reveniti acasa, altii va incepeti misiunea pentru sase luni. Si una si altora va multumesc mult, va asigur ca Ziua de 1 Decembrie, sarbatoarea nationala a romanilor, este o zi in care toti romanii isi amintesc de voi si sunt cu gandul la voi. Va doresc sanatate, sa va indepliniti misiunea asa cum a fost stabilita de comandantii vostri si, cel mai mult, va doresc sa va intoarceti acasa atunci cand va terminati ciclul pe care trebuie sa-l faceti in Afganistan".

In context, el a subliniat ca "armata romana si-a dat jertfa de sange in Afganistan".

In cadrul unui ceremonial militar, seful statului a trecut in revista trupele romanesti si le-a oferit militarilor cate un cadou simbolic constand in cate un stilou.

Romania are trimisi in Afganistan 1.663 de militari, dintre care 1.655 desfasoara misiuni in cadrul operatiunii ISAF (Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate) a NATO, iar 8 militari in cadrul operatiunii Enduring Freedom a Coalitiei Internationale.

De asemenea, incepand cu anul acesta, fortele romanesti din Afganistan se suplimenteaza cu 66 de jandarmi.

In cei opt ani de prezenta romaneasca in teatrul de operatii din Afganistan, 17 militari romani au cazut la datorie in misiunile pe care le desfasurau. Numai in anul 2010, in aceasta tara, si-au pierdut viata 5 soldati romani.