Europa de Sud-Est are o cultura politica vie, colorata si dusa, deseori, in ritmuri de polemica. O polemica ajungand, insa, deseori, pana la jigniri si atacuri la persoana adversarului. Internetul este oglinda cea mai buna a acestei stari de fapt. Actorii scenei politice si publice sunt de multe ori, tinta unor atacuri de ura furibunda. O chestie care de multe ori este si rentabila, scrie Deutsche Welle, intr-un material despre "postacii" de pe internet.

Un cuib de viespi bantuie Europa de Sud-Est: roiul injuratorilor de profesie de pe internet. Tropaie, zilnic, vreme de sase - opt ore pe paginile de internet ale ziarelor, prin bloguri si diverse forumuri. Lasa in urma, pe unde trec, tirade de ura impotriva adversarilor politici ai celor care le asigura banii de paine. Perioadele electorale sunt cele mai - sa le zicem asa - "prolifice".

Meseria e relativ relaxanta. Un profesionist veritabil poate sa lucreze, lejer, de acasa, imbracat in pijama si cu o punga de cipsuri langa tastatura.

La Bucuresti, Vlad Ursulean a intrat in haita de "postaci" in plina campanie electorala in 2009 - ca jurnalist sub acoperire. "Primeam, zilnic, pe email, 30-40 de linkuri catre articole din presa online dar si catre bloguri si forumuri. Si mai primeam si o lista cu mesaje pe care trebuia sa le transmit prin comentariile mele. De exemplu, ca Traian Basescu este de vina pentru toate in tara asta sau ca Mircea Geoana a facut cutare iregularitate. Adica, atacuri directe la candidati", povesteste tanarul ziarist, al carui articol despre lumea postacilor a fost premiat de Freedom House.

Contactul cu angajatorii l-a obtinut prin Facebook. A intrat cu mai multe conturi fictive in grupuri de discutii politice, fiind repede acostat. Si, sustine Ursulean, nici unul dintre partidele romanesti nu e strain de aceasta practica. Se intampla ca unii politicieni sa o si recunoasca, a posteriori.

Bulgaria merge pe aceeasi cale, povesteste socio-antropologul Haralan Alexandrov: "O buna parte dintre postari sunt scrise sau comandate de partide. De altfel, comentatorii de pe forumuri au inceput sa-i recunoasca pe asa-zisii postaci platiti. Doar ca de aici se ajunge repede la agresivitate verbala. Una peste alta, forumurile bulgaresti sunt necivilizate".

In jurul acestor profesionisti ai urii se naste si o clasa de comentatori care isi exteriorizeaza fara nici o retinere discursul agresiv. De exemplu, in Bulgaria, unde valul de condamnare colectiva a etniei rome este ingrijorator. In Kosovo, resentimentele interetnice din spatiul virtual sunt, desigur, si mai virulente, explica Ibrahim Makolli, de la Asociatia Jurnalistilor: "Utilizatorii de internet sunt intr-un veritabil razboi. E aceeasi intoleranta intre etnii care apare la toate natiunile balcanice".

Cristian Pantazi, redactorul sef al portalului HotNews.ro, se teme de reglementarea institutionalizata prin care s-ar deschide "o Cutie a Pandorei. Daca ridici o prima bariera pe internet se deschide calea spre alte ingradiri".

In fine, Liana Ganea, sefa agentiei de monitorizare a peisajului media Active Watch crede ca ar fi nevoie de eforturi concertate: "Autoreglementarea trebuie sa vina de la proprietarii site-urilor, nu de la parlamentari sau aparatorii drepturilor minoritatilor. Fiecare administrator online trebuie sa decida singur cum isi modereaza forumul - si sa isi asume si responsabilitatea".

Citeste aici materialul Deutsche Welle.