Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a declarat vineri ca politistii nu au dreptul sa faca greva si ca, in cazul in care vor participa la actiuni de protest, "vor suporta rigorile legii". Declaratia ministrului a venit la doua zile dupa ce presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Constractual, Marian Gruia, a afirmat ca politistii isi vor reduce activitatea, nu vor mai participa la audieri in dosarele penale, nu vor mai da amenzi si nu vor mai dirija circulatia incepand de lunea viitoare. Liderul sindical spune ca politistii isi vor limita activitatea la 75%, din cauza ca sunt platiti doar 75 la suta. Membrii de sindicat din teritoriu au cerut chiar intreruperea totala a activitatii.

Vasile BlagaFoto: AGERPRES

Blaga a spus ca, potrivit statutului, politistii nu au voie sa faca greve si ca trebuie "sa-si faca datoria".

"Situatii financiare delicate are toata lumea, nu numai colegii mei politisti. Nici pe departe nu suntem cei mai prost platiti in lumea asta", a afirmat ministrul Vasile Blaga.

Rugat sa spuna cum va fi afectata circulatia rutiera daca politistii isi vor pune in practica protestul, Blaga a raspuns: "Vorbim luni dimineata".

Marian Gruia declarase miercuri ca "din 20 septembrie anumite activitati vor fi reduse. Politistii vor merge in teren, dar vor sta in puncte fixe, nu vor actiona decat la apelurile de urgenta 112. Politia rutiera nu va mai dirija circulatia, nu va mai da amenzi, ci doar avertismente, nu vor mai face audieri in dosarele penale. Protestul nostru este similar cu cel al magistratilor. Avertizam autoritatile sa nu faca presiuni la adresa noastra ca s-ar putea sa se trezeasca cu o revolta fara precedent".

Sindicatul National al Politistilor a solicitat o intalnire urgenta cu premierul Emil Boc, dar nu a primit inca raspuns.

Liderul sindical a adaugat ca politistii nu vor declara greva si nici nu vor participa la aceasta forma de protest, actiunile lor fiind similare cu cele ale magistratilor din septembrie 2009, iar in aceste conditii, vor sa fie tratati similar cu magistratii de catre institutiile statului, in aceasta situatie.

Joi, Inspectoratul General al Politiei Romane a precizat ca serviciul politienesc are caracter permanent si obligatoriu, iar politistului ii este interzis sa declare sau sa participe la greve. Potrivit prevederilor legale, subliniaza IGPR, nemultumirile politistilor pot fi exprimate doar in timpul liber.