Episodul III din cazul Sorin Ovidiu Vantu - Nicolae Popa s-a derulat Joi 16 septembrie. La ora 15:00 in timp ce Vantu era inca incarcerat in arestul Politiei, pe holurile Curtii de Apel Bucuresti se astepta pronuntarea care urma sa decida eliberarea sau continuare detentiei. Un deznodamant rostit rece si sec: libertate. Citeste in text cum l-au asteptat ziaristii, o mica disputa jurnalisti-forte de ordine si cum a iesit din arest cel mai controversat mogul al Romaniei din acest moment.

Sorin Ovidiu Vantu iesind din arestFoto: Hotnews

Ora 14:50 In zece minute urmeaza sa se anunte pronuntarea. Televiziunile transmit in direct. O femeie intra in sala de judecata. "Aveam astazi treaba aici... am venit sa vad daca ii dau drumul lui Vantu".

Ora 15:30 Judecatorii inca nu au intrat in sala. Se anunta ca s-a suspendat sedinta. Pronuntarea se va face la ora 16. La pronuntare nu participa Sorin Ovidiu Vantu. Astazi nu va mai cita din Goethe. Asista doar avocatul sau si procurorul de caz.

Ora 15:51 Politistii anunta jurnalistii ca este interzisa filmare si inregistrarea. Magistratul intra in sala si citeste pronuntarea. Vantu si ceilalti doi sunt pusi in libertate. Magistratul spune ca procedura este "de indata". Jurnalistii estimeaza ca eliberarea va vea loc in cateva ore din cauza formalitatilor.

Ora 16:20 Scena se muta la arestul de la Cercetari Penale. Zeci de jurnalisti vin in fata portilor de fier. Se cableaza camerele, se ridica antenele pentru trasmisiile live. Un politist anunta ca momentul eliberarii va mai dura.

Ora 16:40 Pe strada apar patru barbati imbracati in costume. Solizi, rasi in cap, urmaresc fiecare miscare. Sunt garzile de corp ale lui Sorin Ovidiu Vantu.

Ora 17:15 Camerele mobile ale televiziunilor se maseaza in fata portii mici a arestului. Zeci de jurnalisti se inghesuie pe cativa metri patrati.

Ora 17:55 Panica. A iesit cineva pe o poarta laterala aflata pe o alta strada. Convoiul de jurnalisti se pune in miscare rapid. O masina demareaza in tromba. "A plecat. A iesit. Ba nu. E altcineva", discuta jurnalistii. Dupa cateva minute se afla. A fost sotia lui Sorin Ovidiu Vantu. A fost in arest si a iesit pe poarta laterala. Jurnalistii comenteaza.

Ora 18:00 Schimbam locatie. Strada Paris nr. 34. Mai multe echipe de jurnalisti asteapta ca Sorin Ovidiu Vantu sa fie eliberat din arest si sa revina acasa la el. Toata lumea tine legatura la telefon cu cei care asteapta la Cercetari Penale. "Inca n-a iesit? Da-mi telefon imediat cum iese. Sa-mi zici in ce masina si pe ce parte sta", discuta la telefon un ziarist.

Ora 18:25 Disputa intre jurnalisti si conducerea arestului. Un fotograf s-a urcat pe cladirea arestului pentru a prinde o poza cat mai buna cu Sorin Ovidiu Vantu. Un alt jurnalist sta atarnat pe un gard. Totul se vede live la televizor. Telefoanele suna: "Nu, nu eu m-am catarat pe gard", spune o jurnalista.

Ora 18:35 Garzile de corp ale lui Vantu flancheaza usa. Li se altura un tanar inalt pe care par sa il cunoasca si nu este jurnalist. Un BMW este parcat la cativa pasi de intrare.

Ora 18:45 Agitatie. Iese cineva. Nu este Vantu. Doi barbati ies. "Faceti loc", spune unul din ei. Dupa cateva momente se deschide usa. Iese Alexandru Stoian. Trei politisti ii fac loc printre jurnalisti. Reporterii sunt bruscati de politisti. Coate in burta, cabluri smulse. Se duce o lupta corp la corp. Stoian nu face declaratii. "Nu fac nici un comentariu", spune in timp ce inoata in marea de jurnalisti. Urca intr-o masina si pleaca.

Ora 18:55 "Vine acum, atentie!", spun cameramanii. Trei garzi de corp fac loc. Politistii intervin. Vantu iese poticnindu-se. Trece pragul arestului. Face primul pas ajutat de garzile de corp. Tine ochii in pamant. Nu spune nimic. Este greu sa ii citesti trairile. Imbrancelile jurnalisti-politisti continua. Vantu inainteaza spre masina. Se opreste langa portiera. Este asaltat de intrebari: "Cum este in libertate?". Nu spune nimic. Intra in masina. Garzile de corp inconjoara masina. La fel ca in filmele americane alearga cativa metri pe langa masina in care este purtat "obiectivul". La coltul strazii se opresc. Masinile televizunilor pornesc in urmarire. Doua destinatii posibile: Paris 34 sau casa de la Otopeni. Dupa 174 de ore de arest, Sorin Ovidiu Vantu este liber.

Ora 19:00 Acasa la Vantu, pe strada Paris, e agitatie mare. Telefoanele suna. "Gata. A iesit. Vine spre noi. E intr-un X3 argintiu. Sta pe dreapta", anunta un reporter. "S-ar putea sa mearga la casa din Otopeni. Cei de la Realitatea deja au echipaj acolo", spune un alt ziarist starnind ingrijorare printre colegii sai. "Sa nu-mi zici ca am stat degeaba aici...", ofteaza o jurnalista.

Toti trecatorii curiosi intreaba "Ce se intampla aici? Vine Vantu? I-au dat drumu?". Un taximetrist trece in tromba, claxoneaza de cateva ori si arata semnul victoriei. De cealalta parte a strazii, un domn mai plinut, cu doua doze de bere in mana, urla ragusit "Vine Vantuuu! Sa-l pupati in c.. pe Vantuuu".

Ora 19:05 Jurnalistii se napustesc asupra polittistilor si a conducerii arestului: "De ce ne-ati lovit? In ce lege scrie ca trebuie sa ne agresati pentru Vantu? Ati facut un abuz. Asigurati paza lui Vantu pe bani publici?".

Ora 19:15 Se deschide din nou usa. Iese Octavian Turcan. Fara declaratii. Are in spate un saculet de culoare albastra. Pleaca spre masina. Dupa cativa pasi isi toarce capul. Continua spre masina. "Va doresc o seara buna". Intra in masina.

Ora 19:30 Bucuresti, strada Paris 34. Camerele de televiziune filmeaza in gol ba casa, ba strada, in asteptarea omului de afaceri. "E pe drum, trebuie sa apara. Nu stiu ce dureaza atat", se mira un reporter. Un telefon suna si pune capat misterului. "A trecut de Piata Presei. Merge la Otopeni. Nu vine aici".

Ora 19:45 Sorin Ovidiu Vantu ajunge la resedinta din Otopeni. Masina care il poarta intra pe poarta masiva de fier. Nici o declaratie. Dintr-un studio de televiziune Sorin Rosca Stanescu povesteste ce casa modesta are Vantu si ce vila impozanta are Traian Basescu. Reporterul il contrazice: "Pentru cei care nu sunt patron de trust media poate sa para o resedinta impozanta".

Nici in aceasta noapte Sorin Ovidiu Vantu nu a ajuns la resedinta de pe strada Paris, in schimb va dormi liber in vila din Otopeni.