Gheorghe Florescu avea ceva ce isi doreau cu totii, fie ei securisti, oameni simpli sau academicieni. Stia cum merg lucrurile, stia cum sa faca rost de cognac, de ciocolata fina dar mai ales stia sa prepare cea mai grozava cafea din Bucuresti. In vremurile cand, prin alimentare, se gaseau doar creveti vietnamezi si tacamuri (daca aveai noroc), Florescu avea codul care deschidea fabuloasa pestera a lui Ali-Baba. Urmariti mai jos povestea lui.

Gheorghe FlorescuFoto: Cristian Radu

Gheorghe Florescu a raspuns intrebarilor cititorilor Hotnewsdin noul sau magazin de cafea de pe strada Cristian Radu, deschis la mai bine de 20 de ani dupa ce cafegiul a fost inchis la Jilava ca urmare a unui proces supranumit "ciocolata China".

RASPUNSURI LA CELE MAI INTERESANTE INTREBARI:

Zoe Manoe [anonim]

Domnule Florescu, inteleg ca aveati cheile unuia dintre magazinele alea grozave la care ravneam cu totii inainte de 89. Cum functiona domnule mecanismul comertului comunist din anii 80? Cum se facea ca dumneavoastra

Toti marii capitalisti ai Romaniei de azi si-au facut averile pe baza afacerilor din comunism.

Gheorghe Fllorescu

aveti si prin alimentare nu era? Plateasi spagi sau magazinul era de fapt o prelungire o afacerii Securitatii? Si dintre marii capitalisti romania de astazi (Patriciu, Vantu, Voiculescu si altii) cati si-au facut averea pe baza afacerilor din epoca aia?

GHEORGHE FLORESCU:

Sarut mana doamna. E o situatie foarte complicata pe care am descris-o in detaliu in carte. Se pare ca nu a fost inca inteleasa de toata lumea. Dar voi reveni cu clarificari. Nu am facut parte si nu voi face parte niciodata din mafie. Nu am nimic de ascuns. In Romania nimic nu se putea face fara peschesuri. Securitatea nu avea pe vremea aceea un cafegiu al ei. Pretul pe care l-am platit eu era ca am fost cafegiul lor si i-am servit ca pe casa regala. Am fost un magazin aprovizionat datorita acestui fapt. La mine se putea aproviziona si imparatul si tot satul. Lumea care ma cunoaste stie despre ce e vorba. In legatura cu lumea artistica care mi-a fost clientela: am considerat ca acesti oameni merita mai mult din partea mea decat altii. De aceea il rog pe Dumnezeu ca, daca am gresit, sa-mi dea pe cealalta lume un loc cat mai racoros.

Toti capitalistii mari ai Romaniei de azi si-au facut averile pe baza afacerilor din perioada comunista. Toti, toti, toti. Niciunul dintre ei nu a facut primul milion in 1989, aveau banii dinainte.

Robert Dobrescu

Am o nelamurire pentru ca nu inteleg din carte ce s-a intamplat cu dl. Ranga pe care toata lumea il vana?

GHEORGHE FLORESCU:

Victor Ranga era un nume de imprumut. Unul dintre numele lui, folosit ca persoana civila. Ca

Gheorghe Florescu este autorul cartii "Confesiunile unui cafegiu". (ed. Humanitas, 2008).

A detinut in anii 80 un magazin de delicatese de unde se aproviziona protipendada bucuresteana.

carte de vizita

militar, in cadrul Securitatii, se numea Victor Rukenstein, si era din aceeasi familie cu sotia rabinului Moses Rosen. El a fost seful Securitatii Botosani. Imediat dupa Revolutie a plecat din Romania, fiind amenintat cu moartea, si a ajuns la Paris unde locuia fiica lui. Fiica lui a ajuns la Paris cu grija, el fiind agent dublu KGB. A murit la 92 de ani.

rmr [anonim]

Ati avut vreun contact dupa revolutie cu cafele contrafacute? V-am citit cartea si realizez ca aveti propria reteta, dar sunt curios daca cumva ati cunoscut "marfa" prietenilor mei din copilarie. Daca da, ce parere aveti? Era ceva de calitate? Inteleg ca ei speculau brand-ul Jacobs, dar sunt curios daca era ceva de calitate acolo.

GHEORGHE FLORESCU:

Da, am avut. E dezastru national deoarece e intrebuintata cafeaua de Vietnam care e alterata de dioxina. E posibil ca toata cafeaua din Vietnam sa fie infestata cu aceasta substanta. In prezent

Mafia cafelei in Romania e foarte puternica.

Gheorghe Florescu

mafia cafelei in Romania e foarte puternica si are afaceri de milioane de euro. De jur imprejurul Bucurestiului, mafiotii italieni si nu numai au fabrici de contrafacere a cafelei, vanduta ulterior sub firme consacrate. Acestia se numara printre sponsorii unor partide politice romanesti. Si nu se atinge nimeni de afacerile lor.

despina [anonim]

Acceptasem ca familia Ceausescu sa aiba mai mult, considerind ca restul eram cam egali. Nu mi-am inchipuit insa niciodata ca reteaua profitorilor sa fie atunci (si acum!) atit de vasta! Plus, toate luptele din culise!

Citindu-va, mi-a disparut ce-mi mai ramasese din nostalgia vremurilor "dinainte", dar nici vremurile de azi nu-mi pot da multe sperante. Pe de alta parte, si aici sint destule probleme...

GHEORGHE FLORESCU:

Multumesc. Familia Ceausescu a fost o familie marioneta. Profitorii erau in spatele lor. Dupa 1989, profitorii au revenit in Romania, dupa misiunile pe care le-au avut in strainatate, fiind posesorii unor sume uriase de bani negri, cumparand tot ce se poate cumpara, in special constiinta oamenilor politici. Seful spionajului extern in RFG a reusit sa plateasca toate cheltuielile electorale a CDR, in 1996, personal pe dl. Emil Constantinescu la sponsorizat dar si pe altii. El sponsorizeaza o multime de manifestari politice, educationale si culturale din Romania. El e Alfa si Omega, calea si poteca. De asemenea, la emisiunea Nasul apare din cand in cand un general de armata de 4 stele, un parinte al patriei, care ca din intamplare vine cu niste dezvaluiri senzationale. M-ar bucura foarte mult sa vina sa spuna cine sunt parintii lui.

Liviu [anonim]

Extrem de interesanta carte, incitanta si provocatoare de melancolii dar si de oroare.

Familia Ceausescu a fost o familie marioneta. Profitorii erau in spatele lor.

Gheorghe Florescu

In legatura cu aceasta din urma, ati mai avut probleme cu Stanica & co. de la "baetzii patrioti cu ochi albastri" in a va deschide business-ul? Sau ati cazut la pace cu ei? Daca da, cat este procentul pe care il "donati" mafiei in cazul dv.?

GHEORGHE FLORESCU:

Nu sunt, nu am fost si nu voi fi niciodata membru al mafiei. De pe urma mea n-a plans niciodata un copil. In Pta Rosetti mafia are construit un bloc nou. Pe el scrie “noi suntem cei care conducem Romania”. E pe locul vechii bodegi Nicoresti. Veniti sa-l vedeti.

sorin [anonim]

nu sunt bautor de cafea insa am citit cartea si mi s-a parut extraordinara ...

GHEORGHE FLORESCU:

Multumesc dar e pacat ca nu beti cafea. Pe langa vin, cafeaua iti da atata minte incat te face sa gandesti mult mai bine. Te ajuta sa stai cu mintea deschisa si cu slitul inchis.