Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat, marti, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite ale celor doua camere, ca s-a decis solicitarea unui punct de vedere de la CSAT, in legatura cu legile ce vizeaza reducerea cheltuielilor, pentru care Executivul urmeaza sa isi asume raspunderea, potrivit Mediafax. Mircea Geoana spune ca aceasta hotarare a fost luata in contextul in care Executivul a invocat siguranta nationala in sprijinul masurilor anticriza.

Potrivit lui Mircea Geoana, Parlamentul a solicitat CSAT transmiterea unui raport, pentru ca aceste proiecte au fost adoptate prin invocarea articolului 53 din Constitutie, care prevede restrangerea drepturilor cetatenesti pe motive de siguranta nationala:

  • "Cu privire la invitarea primului ministru in fata Birourilor Permanente, vreau sa spun ca acest lucru (prezenta lui Emil Boc -n.r.) nu este obligatoriu, dar cred ca, tinand cont de faptul ca suntem in fata unui pachet legislativ fara precedent in istoria ultimilor 20 de ani, care afecteaza soarta a milioane de romani, si care ar trebui sa primeasca o discutie serioasa si rationala cu membrii Birorurilor Permanente Reunite. Eu voi sustine ca va trebui sa parcurgem intr-un ritm corect calendarul dezbaterilor. Evident, motiunea de cenzura pe care opozitia pe care o pregateste va trebui sa reprezinte un alt moment politic important. Sunt convins ca domnul prim ministru va reflecta cu privire la aceasta invitatie. (...) Maine vom vedea la BPR care sunt deciziile pe care le vom lua", a afirmat presedintele Senatului.
  • "Cu privire la CSAT, opinia mea este ca in aceasta saptamana exista obligatia convocarii CSAT pentru a certifica daca intr-adevar suntem in fata unei situatii de pericol la adresa securitatii nationale, pentru ca unii istorici ne aduc aminte ca in anii '30 au fost restranse drepturile cetatenesti. Dar aia era in 1930. Nu-mi aduc aminte si nu am cunostiinta ca undeva in lumea democratica de astazi sa se fi produs o restrangere de drepturi cetatenesti. Este clar ca este un artificiu constitutional, dar dorim ca CSAT sa ne confirme in scris daca acest lucru este intr-adevar o amenintare la adresa securitatii nationale si in ce parametri", a adaugat Mircea Geoana.

El a tinut sa precizeze ca, prin solicitarea avizului CSAT, nu se doreste o tergiversare a asumarii raspunderii asupra planului de masuri, ci o clarificare cu privire la aceste aspecte.

Birourile Permanente ale celor doua camere ale Parlamentului s-au reunit, marti, intr-o sedinta comuna, cu intentia de a stabili data asumarii raspunderii Guvernului. Luarea unei decizii a fost, insa, amanata, iar premierul Emil Boc a fost invitat, maine, la ora 13:00, la o noua sedinta a Birourilor Permanente reunite.