Costel Casuneanu a declarat, atat procurorilor cat si in fata instantei, ca se simtea intimidat de senatorul Catalin Voicu si ca i-a dat acestuia bani de teama ca acesta ar putea ajunge ministru de Interne si, in cazul unui refuz, s-ar putea razbuna, potrivit rechizitoriului procurorilor in acest caz, obtinut de Mediafax. Pe de alta parte, Radu Dan Floarea, presupusul fin al lui Catalin Voicu si cel la care senatorul sustine ca au ajuns cei 200.000 de euro primiti de la Costel Casuneanu, a recunoscut in fata anchetatorilor ca senatorul a incercat sa-l determine sa dea declaratii mincinoase in legatura cu banii.

Potrivit rechizitoriului intocmit de Directia Nationala Anticoruptie, Costel Casuneanu afirma ca l-a perceput pe Catalin Voicu drept "o persoana puternica, in sensul ca era inconjurat de oameni foarte puternici".

"Uneori, din dorinta de a lasa o impresie favorabila in privinta sa, sub aspectul puterii pe care o are in viata publica, (Voicu, n.r.) vorbea despre relatiile sale cu oameni politici, magistrati, avocati, generali, persoane cu functii de conducere din Politia Romana, persoane din serviciile secrete. Cred ca proceda in acest mod deoarece voia sa ma impresioneze si sa-si etaleze puterea care nu era numai la nivel declarativ, ci i-am perceput-o si prin prisma persoanelor pe care le-am vazut in anturajul sau", spune omul de afaceri Costel Casuneanu, citat de procurori in rechizitoriul intocmit in cazul Voicu.

Exemplificand, Casuneanu nominalizeaza cateva dintre persoanele "importante" pe care le-a vazut in anturajul senatorului Catalin Voicu: generalul Isac, prezentat lui Casuneanu ca "facand parte din serviciile secrete", generalul Suceava de la Academia de Politie, generalul Marin de la SRI, Marian Vanghelie, Dan Nica, Viorel Hrebenciuc sau "domnul Georgescu de la DGA" (Directia Generala Anticoruptie a Ministerului de Interne, n.r.).

In fata judecatorilor instantei supreme, Casuneanu declara, in 9 aprilie, ca Voicu i-a inspirat frica.

"Arat ca Voicu mi-a inspirat frica la ideea ca o persoana ca el ar putea sa ajunga ministru de Interne, pentru ca «te leaga imediat», purtam aceasta idee in subconstientul meu", afirma Casuneanu in declaratia din 9 aprilie din fata instantei supreme, document citat in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA.

Procurorii arata, de altfel, in mai multe fragmente ale rechizitoriului ca aceasta "aparare" pe care si-a pregatit-o Casuneanu, si el trimis in judecata alaturi de Voicu, a fost axata pe negarea acuzatiei de cumparare de influenta si sustinerea ideii ca, desi nu credea in interventiile lui Voicu, i-a dat acestuia in mai multe randuri bani, cu titlu de imprumut, desi nu-i era clar ca-i va primi inapoi, de frica sa refuze cererile unui posibil viitor ministru de Interne.

Floarea, presupusul fin al lui Voicu, a recunoscut ca acesta a incercat sa-l convinga sa minta

Radu Dan Floarea, presupusul fin al lui Catalin Voicu, afirma si el, potrivit sursei citate, ca nu a primit cei 200.000 de euro invocati de Catalin Voicu.

"Radu Dan Floarea a recunoscut faptul ca inculpatul Catalin Voicu a incercat sa-l determine sa dea o declaratie neconforma realitatii, in sensul ca ar fi primit de la el, cu titlu de imprumut, suma de 200.000 de euro provenind de la inculpatul Costel Casuneanu, cu termen de restituire sfarsitul anului 2009", se arata in rechizitoriu.

Procurorii sustin ca Floarea a constientizat consecintele grave la care s-ar expune in cazul in care ar da declaratii mincinoase in dosar ca urmare a "mediatizarii cazului".

Floarea a confirmat ca, in cursul anului 2009, a primit "diferite sume de bani" de la Voicu, toate luate cu imprumut, totalizand 515.000 de euro. Cea mai mare dintre sumele luate o data de Floarea de la Voicu ar fi fost, potrivit DNA, de 110.000 de euro, banii fiindu-i dati de senator in luna iulie 2009 si folositi de omul de afaceri pentru a achita o garantie la Eximbank Craiova.

Floarea "a aratat ca nu este reala sustinerea lui Voicu in sensul ca ar fi cerut si primit de la acesta, cu titlu de imprumut, suma de 200.000 de euro, singurele sume primite fiind cele mentionate", se mai arata in rechizitoriu.

Declaratia data de Radu Dan Floarea in timpul urmaririi penale a fost confirmata si de alti sapte martori audiati de procurori, unul dintre ei fiind chiar avocatul Laura Antoanela Dragotescu, cea cu care Floarea a purtat o discutie transcrisa de procurori si depusa la dosarul Voicu in contextul arestarii preventive a senatorului, discutie care distruge alibiul senatorului referitor la banii primiti de la Costel Casuneanu.

Senatorul Catalin Voicu, judecatorul Florin Costiniu si oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic au fost trimisi in judecata de procurorii DNA pentru trafic de influenta, complicitate la trafic de influenta, cumparare de influenta si, respectiv, fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Procesul in care cei patru vor fi judecati va incepe in 14 iulie la Inalta Curte de Casatie si Justitie.