Salariul minim pe economie (de 600 de lei), pensia minima garantata (de 350 de lei) si venitul minim garantat nu vor fi reduse in urma aplicarii masurilor de austeritate convenite de Guvern cu Fondul Monetar International. Anuntul a fost facut, miercuri, de premierul Emil Boc, la finalul sedintei coalitiei de guvernare, ai carei membri s-au intalnit pentru a pune la punct ultimele detalii ale scrisorii de intentie catre FMI. Scrisoarea urmeaza sa fie adoptata in sedinta de miercuri a Executivului, iar Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru masurile de austeritate.

Potrivit primului ministru, masurile de austeritate vor fi aplicate doar pana la sfarsitul anului 2010, din 2011, existand premisele reluarii cresterii economice si, implicit, reluarii cresterii salarilor si a pensiilor.

In afara proiectului de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare, Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului si asupra unui proiect de lege care vizeaza impunerea principiului contributivitatii in sistemul de pensii, a anuntat primul ministru.

Declaratiile lui Emil Boc:

  • Vom propune Guvernului, in sedinta de miercuri, adoptarea scrisorii de intentie catre FMI si a memorandumului de intelegere cu UE.
  • Coalitia isi mentine punctul de vedere ca in acest moment nu majorarea taxelor e solutia pentru mentinerea unui deficit bugetar in tinta, ci reducerea cheltuielilor bugetare.
  • Am decis in coalitie ca urmatoarele componente sa nu fie afectate: salariul minim pe economie - de 600 de lei; sa nu fie afectata pensia sociala minima garantata de 350 de lei; nu va fi afectat venitul minim garantat, insa vom elimina abuzurile - ne vom limita la acele persoane care au nevoie de el.
  • Am decis ca procedura prin care vom pune in practica masurile anuntate sa fie asumarea raspunderii Guvernului.
  • Vom propune ca pensiile speciale, care nu au la baza principiul contributivitatii, sa fie recalculate. Pensiile militare nu vor cobori sub limita de 3.000 de lei, in urma recalcularii.
  • Vom dispune reevaluarea pensiilor de invaliditate, pentru a elimina abuzurile, pe cei care au intrat pe usa din dos in sistem.
  • Romania, chiar si cu aplicarea acestor masuri, va avea un deficit de 6,8% in 2010. Aceasta diferenta de bani trebuie imprumutata de undeva.
  • Masurile anuntate nu sunt placute, dar sunt necesare. Trebuie sa asiguram premisele reluarii cresterii economice si, implicit, a reluarii cresterii salariilor si a pensiilor, in 2011.
  • Daca nu reducem cheltuielile, vom ajunge sa traim din imprumuturi.
  • Anul acesta trebuie sa aducem peste 8 miliarde de euro pentru a ne finanta deficitul.
  • Scrisoarea cu FMI e publica, puteti sa o cititi cu totii.
  • Noi vom trimite la CES, dupa ce vom primi avizul, vom trimite proiectul la Parlament, daca guvernul trece de motiunea de cenzura, Parlamentul o va aproba.
  • Sa nu va imaginati ca salariile din companiile de stat vor ramane la fel. Companiile care au resurse nu vor scapa de aceste ajustari. Reducerea salariilor angajatilor companiilor la care statul este actionar nu este prevazuta in acordul cu FMI. Ele se vor reevalua prin discutarea in Guvern a bugetului fiecarei companii si a proiectelor de ajustare a veniturilor salariale. Nu ne trebuie lege, ne trebuie hotarare de Guvern, de reevaluare a bugetelor companiilor.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile primului ministru.