Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, sustine ca nu vede ca solutie taierea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor, el afirmand ca membrii acestei categorii trebuie sa fie trimisi in concediu fara plata o saptamana in fiecare luna, relateaza Mediafax.

"Ca solutie, nu vad taierea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor. Cred ca trebuie facuta o combinatie intre disponibilizari, taieri de salarii si concedii fara plata. Incepand cu luna iunie, s-ar putea da cate o saptamana de concediu fara plata" , afirma oficialul BNR, precizand ca, in acest fel, s-ar evita si problemele legale ce ar putea aparea in cazul aplicarii masurilor anuntate de Guvern.

El afirma ca nu doar in privinta salariilor ar trebui gasit un compromis, ci si in cazul taierii alocatiilor pentru mame.

"Romania este o tara care traieste pe datorie. Ma refer atat la datoria externa, care creste de la an la an cu aproximativ 10 miliarde, cat si la datoria publica, ce doar anul trecut a crescut cu 7% din PIB", spune Lazea.

Cat priveste modul in care statul a gestionat problema pensiilor, Lazea crede ca "sunt multi care ar trebui sa se intoarca la clasa a 4-a.

"Cu pensionarii, problema este ca li s-au vandut iluzii in anii electorali 2007-2008, in sensul ca s-au suspendat legile aritmeticii de clasa a 4-a. Cand ai 4,5 milioane de contribuabili la sistemul de pensii si 4,8 milioane de pensionari, iar angajatii contribuie cu 32% din salariile lor, prin regula de trei simpla rezulta ca pensionarii nu pot primi mai mult de 30% din salariul mediu. Ca atare, atunci cand Parlamentul a decis ca punctul de pensie sa fie de 45% din salariul mediu, a suspendat legile aritmeticii", afirma Lazea.