Adrian Radulescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, a declarat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca in urma masurilor anuntate de Presedintele Traian Basescu vor intra la impozitare 2,7 milioane de hectare de teren in plus fata de cele 7,2 milioane pentru care se percepe impozit in prezent. Acesta a explicat ca agricultorii vor primi subventii numai daca se inregistreaza ca persoane fizice autorizate. "Mai exact, aceasta inseamna ca 7 milioane de tone de cereale, in plus, vor <> cu factura", a explicat secretarul de stat. Lucian Luca, expert afiliat Centrului Roman de Politici Europene spune ca obligativitatea autorizarii persoanelor fizice este o masura "usor abuziva".

"Sunt multi care lucreaza terenuri de suprafete mari, de pana la 500 de hectare, fara a fi persoane fizice autorizate. Prin includerea acestora in baza de impozitare, adica autorizarea acestora, vor intra practic in legalitate in privinta actelor de comert pe care oricum le desfasurau", a explicat Adrian Radulescu.

Lucian Luca, expert afiliat la Centrul Roman de Politici Europene si cercetator la Institutul de Economie Agrara al Academiei Romane a declarat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca masura autorizarii obligatorii a persoanelor fizice este "usor abuziva. Vor fi afectati tot agricultorii cei mai saraci care nu vor mai putea primi acele subventii".

Adrian Radulescu a mai spus ca va fi realizata o situatie a terenurilor nelucrate si nu se vor mai acorda subventii la hectar pentru acestea. "Nu exista in prezent o astfel de statistica", a spus Adrian Radulescu, "insa Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, la controalele pe care le va face pe esantion, va urmari si acest aspect".

In 2010 valoarea subventiei la hectar, conform programului stabilit cu Uniunea Europeana, va fi de 164 euro. Aceasta plata se acorda daca terenul este pastrat in "bune conditii agricole si de mediu" (vezi mai multe detalii aici).

Lucian Luca a explicat ca sunt trei categorii de terenuri nelucrate:

  • Prima categorie sunt cele mentinute in "bunele conditii agricole si de mediu". Acestea reprezinta circa 500.000 -600.000 de hectare
  • A doua categorie: terenuri care fac parte din exploatatia agricola dar pe care agricultorul nu le lucreaza, temporar sau permanent. Acestea reprezinta circa 700.000 de hectare
  • A treia categorie: terenurile care se gasesc in general la periferia oraselor si sunt cumparate in scopuri speculative. Legal, pentru acestea nu se primesc subventii in prezent. Acestea reprezinta maximum 300.000 de hectare.

Declaratiile lui Traian Basescu de joi, 6 mai, pe tema subventiilor pentru terenurile agricole:

  • "Daca va aduceti aminte, cifra acreditata anul trecut ca fiind suprafata agricola nelucrata a fost de circa 30% din total suprafata agricola. Si anul trecut, ca si anul acesta, detinatorii de terenuri primesc subventie si pentru suprafetele de teren nelucrate - si nu este o subventie mica, sunt circa 130 de euro pe hectar, iar impozitul pe hectar este 35 de lei.
  • Sigur ca-mi convine foarte mult sa nu lucrez terenul si in fiecare an sa primesc subventia la hectar pe care mi-o pune la dispozitie Uniunea Europeana. Va veni o zi in care sa discutam si subventiile din agricultura.
  • Va pot da o cifra - si aici: aviz foarte serios reprezentantilor agriculturii care se plimba in fiecare zi la televizor si se plang de lipsa subventiilor. Ii atentionez ca din cauza evaziunii din agricultura in ultimii zece ani statul roman a acordat subventii de circa 30 de miliarde si de pe urma agriculturii a avut incasari in ultimii zece ani de circa 400 de milioane.
  • Acest lucru nu mai poate continua. Nu ne putem face ca nu vedem realitati care s-au construit - din motive politice, din orice motiv - timp de 20 de ani."

Vezi discursul integral aici.