Senatorul PDL Iulian Urban propune ca plata amenzilor de circulatie sa se stabileasca in functie de veniturile soferilor. El sustine, in nota de fundamentare a unei initiative legislative depuse la Senat, ca actualele amenzi sunt infime pentru soferii de "limuzine" si "bolizi", care sfideaza autoritatile, aruncandu-le pe geam "in bataie de joc o hartie de 200 sau 500 de ron".

"Asistam nu de putine la ori la comiterea unor accidente grave de circulatie, soldate cu victime umane sau cu prejudicii materiale , comise de persoane ce detin averi colosale, figureaza prin tot felul de topuri ale bogatiei; de foarte multe ori, aceste persoane sfideaza autoritatile si incalca legea tocmai pentru ca stiu ca isi permit sa plateasca amenzile prevazute de Codul Rutier, cuantumurile acestora fiind minuscule prin raportare la veniturile lor", potrivit notei de fundamentare publicata pe blogul senatorului.

Ce prevede initiativa legislativa:

  1. Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.
  2. Valoarea punctului-amenda se va stabili astfel:

10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului, pentru contravenientii cu ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior nu depasesc 30000 lei;

2% din venituri pentru contravenientii cu ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior sunt cuprinse intre 30.000 si 300.000 lei;

1% din venituri pentru contravenientii cu ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior sunt mai mari de 300.000 lei.

Contraventiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta li se stabilesc clase de sanctiuni carora le corespunde un numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta.

Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

  • clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;
  • clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amenda;
  • clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda;
  • clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;
  • clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda.

Contraventiile prevazute la clasa a V-a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice.”

Stabilirea veniturilor se face in functie de fisa fiscala pe anul anterior, pe care contravenientii au obligatia sa o prezinte in 15 zile de la solicitarea agentilor constatatori sau a personalului incadrat in institutiile specializate pentru incasarea amenzii, dupa caz.

Nedepunerea fisei fiscale in termenul mentionat se sanctioneaza cu stabilirea valorii maxime a punctului-amenda.

Argumentele invocate de Iulian Urban in sprijinul propunerii sale:

  • Sistemul se aplica cu succes in alte tari din UE, asa cum este de exemplu cazul Austriei
  • A avut rezultate spectaculoase atat la nivelul incasarilor cat si in ceea ce priveste domolirea persoanelor care au impresia ca pot, cu bani, sa isi cumpere inclusiv dreptul de a incalca legea.
  • In majoritatea statelor europene (Austria, Germania, etc) valoarea sanctiunilor contraventionale a ajuns sa fie stabilita in functie de venitul contravenientilor
  • actualul regim sanctionator duce la stabilirea unor sanctiuni contraventionale de natura financiara nesemnificativa pentru anumite categorii sociale