ADN-ul extras dintr-un fragment de os descoperit in Siberia indica posibilitatea existentei unei a patra specii de hominid, in afara de oamenii moderni, neanderthalieni si "hobbiti", care a trait pe Pamant pana in urma cu 40.000, potrivit unui studiu publicat de Nature si citat de Financial Times.

Descoperirea a fost facuta de Svante Paabo si colegii sai de la Institutul Max Planck din Leipzig, dupa ce au analizat o secventa de ADN mitocondrial provenita de la un fragment de deget descoperit intr-o pestera din Siberia.

Hominidul de la care provine fragmentul de os a fost denumit deocamdata "Woman X". "Este ceva ce nu am mai vazut pana in prezent", spune Johannes Krause, cercetator la acelasi institut.

Cercetatorii au decodat initial ADN-ul din mitocondrii si au descoperit cu surpindere ca era uman, dar foarte diferit de cel al Homo Sapiens si al Neanderthalienilor.

"Este o secventa care seamana cu cea umana dar este, in acelasi timp, foarte diferita", a declarat el, pentru Reuters.

"In urma cu 40.000 de ani, planeta era mult mai aglomerata decat am crezut noi", spune Terry Brown, expert in ADN la Manchester University.

Pana de curand, oamenii de stiinta credeau ca au existat doar doua specii umane: neanderthalienii, ai caror stramosi au plecat din Africa in urma cu 400.000 de ani, si oamenii moderni.

Imaginea s-a schimbat insa in 2003, cand au fost descoperite ramasitele unei a treia specii: "hobbitii", care au supravietuit pe insula indoneziana Flores pana in urma cu 14.000 de ani.

Identificarea unei a patra specii ar fi cu atat mai semnificativa cu cat nu ar fi vorba despre o populatie izolata, ci una care traia in mijlocul continentului Eurasia, alaturi de omul de Neanderthal si de Homo Sapiens.

Echipa de cercetatori de la Leipzig a extras ADN-ul dintr-un fragment de os de copil, descoperit de arheologii rusi alaturi de alte oase de hominid in Pestera Denisova, din Muntii Altai.

Diferentele observate indica faptul ca stramosii hominidului siberian s-au desprins in urma cu aproximativ un milion de ani de linia care a dat nastere neanderthalienilor si hominizilor moderni.

Svante Paabo a precizat ca ADN-ul nuclear ar putea fi decodat in cateva luni, dupa care va fi comparat cu genomul omului modern si al omului de Neanderthal.

Pana atunci, cercetatorii evita sa vorbeasca despre o noua specie, in conditiile in care doar ADN-ul nuclear sau noi fragmente de oase vor oferi mult mai multe informatii despre "Woman X".